В оставащите два месеца до края на годината правителството има

...
В оставащите два месеца до края на годината правителството има
Коментари Харесай

Държавата има да похарчи над 12 млрд. лв. до края на годината. Но акцент не е бизнесът

В оставащите два месеца до края на годината държавното управление има право да похарчи 12.6 милиарда лева, демонстрира последният доклад на финансовото министерство с данни към края на октомври. Това е близо 3 милиарда лева над средномесечния разход през 2021 година дотук. Бонусът обаче надали ще отиде към коронавирус помощи за бизнеса, в случай че се съди по изявите на служебния вицепремиер Атанас Пеканов и на икономическия министър Даниела Везиева през уикенда. Според тях сега няма затваряне на страната, по тази причина няма потребност от изключителни компенсации за бизнеса. За фирмите продължава да работи мярката 60/40, само че очевидно служебният кабинет не приготвя обезщетения за изгубен оборот, въпреки документите да свиха броя клиенти, а оттова и продажбите в заведения за хранене, молове и така нататък
Къде е бюджетът в този момент
Към октомври плюсът в бюджета стартира да се топи и е 725 млн. лева (или 0.6% от БВП), демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. От ведомството обаче означават, че единствено за октомври държавните финанси излизат на минус 343 млн. лева, а до края на годината се чака разноските да порастват с по-бърз ритъм поради повече капиталови заплащания, антиковид ограничения и така нататък

Финансите на страната са планувани да излязат на консолидиран касов недостиг 4.6 милиарда лева, или 3.6% от Брутният вътрешен продукт. Това значи, че в оставащите два месеца до края на годината държавното управление има пространство да направи разноски за 12.6 милиарда лева, като в случай че се съди по последните данни за осъществяването на бюджета, закрепеният месечен разход е към 4-4.5 милиарда лева

Всички тези сметки обаче са доста условни - те зависят от това по какъв начин върви осъществяването на приходите, както и дали страната има задоволително запас, с цел да покрие планувания недостиг. Служебният кабинет се пробва интензивно и без предупреждение да набере нужната сума от вътрешния пазар, само че той става все по-предпазлив (виж.
Какво е планувано за бизнеса
С актуализацията на бюджета за тази година, която служебният кабинет направи до момента в който Асен Василев беше министър на финансите, бяха гласувани в допълнение към 400 млн. лева за антиковид ограничения за бизнеса. От тях най-голямата сума е за заплащания по схемите 60/40, 80/20, програмата " Запази ме ", за които може да се кандидатства и сега. Допълнително по-малки суми се гласоподаваха и по съответни министерства.

Така ще бъдат разпределени 70 млн. лева за подкрепяне на аграрни производители, за които страната към този момент е получила нотификация от Брюксел (), още 70 млн. лева са за туристическия бранш, 40 млн. лева за автобусните превозвачи, а към бюджета на Министерството на културата са заделени 16.7 млн. лева за помощи за артисти, балетисти и така нататък Програмата, към която имаше максимален интерес при предишни затваряния поради пандемията - поддръжка посредством оборотен капитал на МСП, към този момент не е задействана. А по информация на " Капитал " държавното управление не обмисля да пуска нова фаза за кандидатстване по нея. То ставаше в Национална агенция за приходите и беше относително оперативно, като за последната трета фаза се аплайваше до края на юни.

" В момента няма затваряне на страната, няма локдаун, по тази причина няма за какво да обезщетяваме бизнеса ", разяснява вицепремиерът Атанас Пеканов в изявление за bTV преди дни. Икономическият министър Даниела Везиева пък изясни, че идeятa нa cлужeбния кaбинeт e " дa нe cтигaмe дo пълeн лoкдaун, зaщoтo тoвa тoтaлнo щe cринe икoнoмикaтa и щe e вeрижнa рeaкция ".
Има ли пари за изключителни ограничения
Към октомври приходите в бюджета доближават 42.1 милиарда лева (83.2% от годишния разчет), като те са с близо 5.7 милиарда лева повече по отношение на същия интервал на предходната година. Разходите доближават 41.4 милиарда лева Те номинално порастват по отношение на октомври 2020 със същата сума като приходите. Но са на 75% от годишния план, като обичайно има закъснение при заплащанията за финансови разноски, а последните три месеца на годината има и по-големи добавки към пенсиите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Седмицата 2 Право 3 Енергетика 1 Компании 2 Седмицата 3 Политика 1 Компании 2 Коментари и разбори 3 Енергетика
Засега ускоряващата се инфлация оказва помощ за растежа на приходите, само че България съвсем несъмнено няма да получи 1.6 милиарда лева задатък от Брюксел по Плана за възобновяване. Но пък не е ясно и дали всички планувани разноски ще бъдат направени до края на годината.

Това обаче не значи безусловно, че ще остане свободен запас за пренасочване към ограничения за бизнеса - плануваният недостиг 4.6 милиарда лева би трябвало да бъде затрупан или с пари от фискалния запас, или да се вземе дълг. В последните седмици запасът е над 10 милиарда лева, само че равнището му не би трябвало да пада под 4.5 милиарда лева в края на годината. В същото време през март 2022 година падежира огромна емисия еврооблигации в размер на 1.25 милиарда евро, която би трябвало да бъде рефинансирана.

Служебният кабинет избра тази година да не излиза на външните пазари и по тази причина пласира ДЦК на вътрешния пазар. В рамките на септември и октомври пусна четири аукциона за общо 1.5 милиарда лева, следва още един за нови 500 млн. лева Толкова огромно количество дълг обаче до момента не е пласиран на вътрешния пазар, а това води до слаб интерес и по-висока цена и евентуално аукционът, плануван за идващия понеделник, ще е последният за тази година. При триумф на него страната ще набере общо 2.8 милиарда лева от началото на годината при заложен в бюджета таван на дълга 4.5 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР