В опитите си да ограничи непрестанните преразходи за лекарства здравната

...
В опитите си да ограничи непрестанните преразходи за лекарства здравната
Коментари Харесай

НЗОК ще задължи лекарите да изписват евтини лекарства със закон

В опитите си да ограничи непрестанните преразходи за медикаменти здравната каса предложи следващата порция ограничения, част от които изцяло безсмислени. НЗОК ще предложи смяна в Закона за здравното обезпечаване, с която лекарите да предписват най-евтиния медикамент от тези, които поема касата.

Предложението, признато от надзорния съвет, е в закона да написа, че лекарите "предписват лекарствен артикул с по-голяма разходна успеваемост за НЗОК, когато в съответния случай са налице лечебни други възможности, лекарствените артикули са с идентични или сходни лечебни показания, информацията за които е основна за вярното използване на артикул ". Текст за наказания или поощрения за съблюдаване на новото условие няма.

Идеята е лекарите да избират най-евтиното сред разнообразни медикаменти, които могат да се ползват за обещано заболяване. От касата признаха, че няма по какъв начин да накарат медиците наложително да избират най-ниската цена, още повече че при другите пациенти едно и също лекарство може да има друг резултат. Като се има поради и че описът на препаратите, поемани от касата, се актуализира на всеки две седмици, е малко евентуално лекарите да наблюдават дали не се е появила по-евтина опция и да съблюдават новия законов текст, написа "Сега ".

Друга мярка, която занапред ще предложи надзорният съвет, е централизираното договаряне на онколекарствата в лечебните заведения. "Единият вид е медикаментите да бъдат договаряни централно от Министерството на здравеопазването, другият е да продължи досегашната процедура с отстъпките ", изясни шефът на Народно събрание Кирил Ананиев. Ако се реши онкомедикаментите да се поръчват от Министерство на здравеопазването, това ще е връщане към системата допреди няколко години, която беше анулирана, а медикаментите - трансферирани към касата, тъй като водеше до непрекъснати неналичия на препаратите.

Здравната каса ще предложи и смяна, която към този момент един път не беше призната поради бурния отпор на лекарския съюз и лечебните заведения. За повторно НЗОК ще опита да прокара текст, съгласно който договорът на лечебно заведение може да бъде преустановен, преди да има мнение на съда, в случай че болничното заведение апелира. "Когато има нарушаване по дадена клинична пътека, ние прекратяваме контракта по клиничната пътека. Когато обаче стане наново нарушаване, тогава прекратяваме контракта с болничното заведение, като в първия случай пълномощието е на шефа, а когато става въпрос за преустановяване на контракта с болничното заведение, въпросът ще се взема решение от надзорния съвет ", изясни Ананиев. "Ако болничното заведение апелира в съда, ние си прекратяваме контракта, тъй като сме установили съответно нарушаване - неизвършена активност, само че платени разноски ", даде образец той.

Пациентите, които постъпват за лекуване в болница, ще бъдат регистрирани с персонална карта, реши надзорният съвет. По този метод се влизаше в болница, преди да се вкара системата за пръстова идентификация, която беше анулирана от съда. След решението на Върховен административен съд пациентите отново бяха одобрявани против проявление на персонална карта, само че лечебните заведения нямаха обвързване да я записват през електронен читател.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР