В опит да защити по-добре медицинския персонал на първа линия

...
В опит да защити по-добре медицинския персонал на първа линия
Коментари Харесай

Тайван разработи първия робот за тестване за Covid-19

В опит да отбрани по-добре медицинския личен състав на първа линия от Covid-19, тайванска компания създаде така наречен „ first-in-human “ робот, който може автоматизирано да взима проби с тампони от пациентите.

На ревюто Bio Asia Taiwan 2020 тайванският стартъп Brain Navi показва своето откритие. Роботът е оборудван с технология за различаване на лица, посредством която се локализира позицията на ноздрите и ухото и по този метод се дефинира дълбочината на носния канал при взимане на проби.

Във видеоклип, качен от компанията, се показва методът на работа на изобретението. Човек застава пред робота, поставяйки брадичката си и опирайки челото си на обозначените за задачата места. Роботът приготвя тампон и постепенно го вкарва в ноздрата на пациента, регулирайки ъгъла и дълбочината въз основа на сканирането на лицето му. След това деликатно завърта тампона в продължение на 10 секунди, с цел да се получи най-благоприятен резултат при взимането на тестът. Накрая тампонът се изважда и се слага в машината за тестване. Според компанията пробата е подготвен в границите на 5 минути, което е три пъти по-кратко от времето, належащо за осъществяване на теста, когато същият се прави от човек.

От компанията обявиха, че изобретението може да спомогне за ограничение на болестта, доколкото ще сведе до най-малко физическите контакти сред медицинския личен състав и пациентите.

Роботът е получил утвърждение от Министерство на здравеопазването в Тайван за клинични тествания.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР