В ООН започна кампания за създаване на международна конвенция за

...
В ООН започна кампания за създаване на международна конвенция за
Коментари Харесай

ООН може да създаде международна конвенция за сигурността на журналистите

В Организация на обединените нации стартира акция за основаване на интернационална спогодба за сигурността и независимостта на публицистите и на други медийни експерти. Инициатор е Международната федерация на публицистите.

Първо съвещание по тематиката в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк сплоти представители на петнайсетина страни, измежду които Русия, Гърция, Пакистан, Перу, Италия и Тунис, споделя генералният секретар на Международната федерация Антъни Беланже.

Федерацията е основана в Брюксел и съставлява 600 000 публицисти в 134 страни.

Предвидена от дълго време, тази акция намира пряк отзив в "аферата Кашоги ". Бъдещата спогодба цели да сплоти съществуващите интернационалните документи, касаещи сигурността на публицистите и медийните служащи, да ги добави и заключи, споделя Беланже, представен от Българска телеграфна агенция.

Миналата година бяха убити 82 публицисти по света. Поради тази причина не може просто да се чака идващото ликвидиране, без да се направи нещо, споделят уредниците на акцията. Те допълват, че единствено едно на 10 убийства е разследвано.

Целта на започнатата в Ню Йорк акция е да бъдат мобилизирани няколко страни, които да отнесат въпроса пред Общото заседание на Организация на обединените нации, което е само умело да сложи началото на развой, който да завърши с приемането на интернационална спогодба. Това може да отнеме години.

В текста на конвенцията се планува да има 22 члена, включително задължения за отбрана на публицистите, за съблюдаване на свободата на словото и за гонене на причинителите на експанзии против представители на специалността. Конвенцията планува основаването на комисия от 15 души, които ще наблюдават за нейното спазване
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР