В официално съобщение на Грузинската патриаршия, публикувано на официалния сайт

...
В официално съобщение на Грузинската патриаршия, публикувано на официалния сайт
Коментари Харесай

Грузинската църква видя заплаха от Москва заради украинската църква

В публично известие на Грузинската патриаршия, оповестено на формалния уебсайт на Патриаршията, остро се стачкува против изявлението на Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), засягащо Грузинската патриаршия.
Според грузинските архиереи в думите на митрополит Иларион се съдържа опасност към Грузинската черква, което е неприемливо. Грузинските епископи декларират също, че на кое място Руската черква ще загатва Грузинската патриаршия в своите диптиси няма нищо общо с украинския църковен проблем, съобщи ЖГНЕС.
По-конкретно в изказването се споделя: " В предаването " Църквата и светът “ частта от изявлението на митрополит Иларион (Алфеев), ръководител на Отдела за външно-църковни връзки на Московска патриаршия, която визира въпроса за Грузинската православна черква, остави измежду цялото наше общество усещането за недодялан напън и интервенция. На въпроса на публицист дали след признанието на новата черква в Украйна от страна на Грузинската черква ще последва преразглеждане на статута на църквите в Абхазия и Цхинвали от страна на Московската патриаршия, митрополит Иларион не отговори директно, а вместо това неразбираемо заприказва за допустима опасност за Грузинската черква. В интервал, когато в региона на Цхинвали в съветската военна база беше издигнат съветски храм без нашето утвърждение, а на територията на Абхазия от време на време се правят служби от свещенослужители, намиращи се в юрисдикцията на Руската черква, тази несигурност в изявлението на митрополит Иларион (Алфеев) звучи като опасност.
Трябва да отбележим също по този начин, че митрополит Иларион сложи безусловно неправилен акцент върху Събора в Крит и диптисите. Той сподели, че солидарността с нас е била повода Руската черква да не отиде на събора. Ние не знаем на какво се дължи тяхното решение, само че е реалност, че Грузинската черква в никакъв случай не е желала поддръжка на своята позиция. Фактът, че Московска патриаршия загатва Грузинската черква на шесто място, а Константинополската на девето, не значи, че ние би трябвало да считаме позицията на Московската патриаршия за наложителна за нас. По отношение на Събора в Крит и на Украйна Грузинската черква постоянно се е стремяла да дефинира своята позиция не по политически съображения, а по църковното право и учението на Евангелието. Ние се ръководим от тези правила и в сегашната обстановка и заради това се грижим за православното единение и за намаляването на напрежението, а това, съгласно нас, е първостепенната задача на цялата Църква в този момент “.
След реакцията на Грузинската патриаршия митрополит Иларион съобщи, че е бил погрешно свестен. Той не е визирал църковната обстановка в Абхазия и Цхинвали, а заплахата, която томосите на Константинополската патриаршия основават за независимостта на поместните църкви. Той бил подготвен да даде разяснително изявление, само че до момента нито една грузинска медия не се е обърнала към него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР