В обстановка на напрежение с каталунските сепаратисти испанското правителство утре

...
В обстановка на напрежение с каталунските сепаратисти испанското правителство утре
Коментари Харесай

Испанското правителство ще проведе заседание в Барселона, сепаратистите са в готовност

В конюнктура на напрежение с каталунските сепаратисти испанското държавно управление на следващия ден ще организира изнесено съвещание в Барселона под засилена защита поради оповестените сепаратистки демонстрации. По този мотив през днешния ден в 17 ч. по Гринуич ще се срещнат испанският министър председател Педро Санчес и каталунският сепаратистки министър председател Ким Тора в опит да възобновят разговора, стартират през юли след идването на власт в Мадрид на социалиста Санчес.

Повече от година след несполучливия опит за разединение през октомври 2017 година, изнасянето в Каталуния на седмичното съвещание на кабинета идва макар натиска на десницата, която упорства за твърди ограничения към сепаратистите, и на сепаратистите, които ще изразят враждебността си към държавното управление. Влиятелната сепаратистка асоциация АНС прикани за блокади с коли на Барселона на следващия ден, а радикалните деятели от Комитетите за отбрана на Републиката ще се съберат наоколо до двореца, където ще заседава държавното управление под отбраната на огромен брой служители на реда.

,,На 21 декември ще бъдем неуправляеми ", обявиха Комитетите в формалната си страница в Туитър в обръщение до фотография на обзет от пламъци крал на Испания Фелипе VI. После е оповестена проява в центъра на Барселона за на следващия ден следобяд, след съвещанието на кабинета.

За доста сепаратисти това съвещание е провокация, тъй като ще се състои тъкмо една година след последните районни избори от 2017 година, на които бе доказано тяхното безусловно болшинство в каталунския парламент.
След това правораздаването попречи отпред на локалното държавно управление да бъде избран отново Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия, откакто Мадрид го смъкна от власт през октомври 2017 година

,,Това държавно съвещание не е провокация ", отвърна през вчерашния ден вицепремиерката Кармен Калво, която обърна внимание на "отговорността и нормалността ", откакто през октомври към този момент се състоя изнесено съвещание на кабинета в Севиля, в южната област Андалусия.

След няколко дни договаряния за формата и дневния ред испанското държавно управление и каталунските управляващи в последна сметка се договориха за среща през днешния ден с по четирима представители от всяка страна, ръководена от Санчес и Тора, които ще се срещнат и настрана.

Обаче "това не е среща сред две държавни управления, тъй като Каталуния се ръководи от държавното управление на Испания ", акцентира Кармен Калво. Сепаратистите пък упорстват да се приказва за "правителствена мини-среща на върха ", като че ли става дума за държавните управления на две обособени страни.

Санчес пристигна на власт през юни с обещанието да възобнови разговора със сепаратистите и бе определен и с техните гласове. В началото на ноември обаче те отдръпнаха поддръжката си за него след поисканите от прокуратурата тежки присъди, в някои случаи до 25 години затвор, за сепаратистките водачи, които ще бъдат съдени при започване на 2019 година

,,Първите месеци от идването на власт на държавното управление на Педро Санчес бяха глътка пресен въздух. Свежият въздух обаче не е задоволителен, трябват някакви съответни неща. Колкото повече държавното държавно управление се бави да признае, че тук има политически проблем, който изисква самоуверено решение, толкоз по-трудно ще е да се откри някакво решение ", сподели каталунският вицепремиер Пере Арагонес.

Макар че през последните месеци е имало постоянни контакти сред националната и районната изпълнителна власт по ръководството на настоящи каузи, позициите им остават диаметрално противоположни по въпроса за самоопределението.
Санчес, който наскоро упрекна сепаратистите, че "вече разполагат единствено с неистини в поддръжка на позициите си ", се отхвърли от помирителния си звук, изплашен от възхода на анти-сепаратистките сили като крайнодясната "Вокс ", която след последните районни избори за пръв път влезе в локален парламент, този на Андалусия.

Председателят на дясната Народна партия Пабло Касадо през вчерашния ден упрекна Санчес, че "се моли за двустранна среща с един господин (Ким Тора), който желае кървава баня, революция " в Каталуния.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР