В Общинския съвет се разрази кавга около бронзовата статуя на

...
В Общинския съвет се разрази кавга около бронзовата статуя на
Коментари Харесай

Още наесен може да почне строеж на автогарата в Созопол

В Общинския съвет се развихри свада към бронзовата скулптура на художника Йоргос Гунаропулос

До няколко месеца може да стартира строителството на новата автогара в Созопол. Това сподели за Флагман.бг кметът Тихомир Янакиев, който на вчерашната сесия получи увещание от някогашния министър на културата и сегашен консултант на обществения министър – проф. Велислав Минеков, че планът е утвърден. Както Флагман.бг заяви, той участва на сесията на локалния парламент, с цел да изясни до каква степен е стигнала процедурата със спасяването на остров Св. Кирик и Юлита.



По време на изявлението си проф. Минеков заяви и другата значима вест – Министерството на културата е дала зелена светлина за плана, който е един от най-важните и значими за кмета Тихомир Янакиев и един от предизборните му акценти. 

" Проектът за автогарата в Созопол най-сетне е координиран от НИНКН. Лично настоявах пред министър Найден Тодоров. Нямам никакво пояснение за какво сте били измъчвани 4 години. Имате право да обвинявате НИНКН, само че институтът не е в положително положение. Разрешителни в Института чакат 6200 обекта. Специализираният комитет взема решение по 5-6 на месец. Има такива, които чакат по 12 години ", изясни проф. Минеков.
 Проектът на новата автогара в Созопол
„ Проф. Минеков сподели, че има координиране от ведомството, само че към момента нямаме нищо черно на бяло и не бързам да се веселя. Важно е по какъв метод – в случай че са ни дали с археологически разкопки, а не с археологическо наблюдаване, това значи, че нищо не е свършено. Първото се прави с години и стопира градежа. Ако имаме всички документи и всичко, което ни е належащо, следва да се пусне в деяние проектирането и да се търси финансиране. Живот и здраве наесен започваме да строим, в случай че всичко е наред “, изясни пред Флагман.бг Янакиев. 

Проектът за автогарата в Созопол беше изменен през октомври предходната година по искане на НИНКН. Промените обгръщат височината на постройката, употребяваните фасадни материали и част от пространствата в постройката. 
Сградата е решена в духа на класическата архитектура. Основното тяло съставлява хале с отворено пространство и оформя помещение вид изложба. Двете странични крила са симетрично ситуирани на главното и обитават информативен и билетен център.

Няма да има потребност от изработването на различен план, което би отнемало още време. Старата разработка остава. Сградата е в остарял градски жанр и ще се построи на входа на Стария град - срещу Общинска администрация в местността Провлак сред остарелия и новия град.

„ Не желаеме да е съвременна, а да кореспондира със статута на Стария Созопол и с архитектурата в региона “, добави Янакиев. Сега остава Общината да получи документите от Министерството на културата, с цел да премине към строителството.

Посещението на проф. Минеков успокои пристрастеностите в Общинския съвет. Преди да влезе в залата ситуацията там беше напрегната поради разногласия сред болшинството и опозицията. Докладната бележка, която стана причина за спор, бе разполагането на бронзова скулптура на гръцкия художник Йоргос Гунаропулос. Предложението е на зам.-кмета Румен Кисьов и е в символ на признателност към наследниците му, които подаряват 9 негови истински катини, които ще останат в Художествената изложба в Созопол като част от културно-историческото завещание. 

Гръцкият художник е със созополски корени, роден е в морския град през 1889 година и прекарва 12 години от живота си тук. 

Статуята ще бъде сложена на кръстовището на улиците „ Аполония “ и „ Албатрос “, като по този метод ще се сътвори ново публично пространство, което ще притегля туристи, изясни пред съветниците основният проектант на Община Созопол Радост Георгиева. 

От опозицията оповестиха, че не знаят кой е Йоргос Гунаропулос. Излишно е да бъде подложен негов паметник, вместо, да вземем за пример, на български бунтовник, на част от които няма подложен бюст-паметник в морския град, недоволства Красимира Германова от ГЕРБ. Тя не бе съгласна и с мястото, на което ще бъде ситуирана статуята. Колегите й Панайот Рейзи и Светлана Лулева също имаха искания към докладната. Именно единствено тримата гласоподаваха с „ въздържал се “ и докладната бе призната. 

Статуята би трябвало да бъде подготвена при започване на юни. Тогава ще бъде и открита галерия, на която ще бъдат показани картините на световноизвестния художник. 

Другата точка, която провокира полемики в локалния парламент, бе за изработването на Подробен устройствен план парцел в Черноморец за създаване на общински паркинг и жилищни здания. Кметът на морското градче Росен Деспов помоли съветниците да не одобряват докладната бележка, с цел да може на това място да има единствено паркинг. 

„ Докладната беше за изработването на Подробен устройствен план, с който да се създадат градоустройствените индикатори. Имат предпочитание да влагат хора, а кметът на Черноморец желае да построи паркинг. Моята концепция беше част от парцелът да се пусне на търг, а другата да е за паркинга. Но господин Деспов изясни, че един ден цялата тази част ще се урбанизира и ще има потребност от това. Той гледа със тактика в бъдещето и може би е прав “, сподели пред Флагман.бг кметът на община Созопол Тихомир Янакиев. В последна сметка докладната не беше призната. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР