В община Ценово зарязаха лозите за берекет Във всички населени

...
В община Ценово зарязаха лозите за берекет Във всички населени
Коментари Харесай

Как отбелязаха Трифон Зарезан в русенските села

В община Ценово зарязаха лозите за благодат

Във всички обитаеми места на община Ценово бяха почетени ритуалите с отбелязването на Трифон Зарезан. Празникът на лозарите и виното от антични времена се свързва с първата резитба на лозовите масиви. В общинския център празникът продължи няколко часа на централния площад. Предвождани от група музиканти, остарелият и новият цар на лозята дружно със аграрни стопани посетиха кабинета на кмета на общината доктор Петър Петров. Гостите извършиха аграрни марш, отдаден на лозята. Общинският кмет благодари за уважението и спазената традиция като пожела на стопаните противоречива и плодородна година.

Досегашният цар Ивайло Димитров отряза лозова пръчка от асмата, под която има скамейка за отмора в центъра на Ценово. Лозата е посадена преди години от Георги Бонев, един от радетелите за развиване на лозарството в района. Ритуално зарязване извърши и новият цар инж. Цветелин Валентинов, който публично получи атрибутите на властта – корона и покривало. Двамата поляха корените на лозата в алено вино, с наричания да се налеят едри и тежки гроздове. Свои произведения, отдадени на празника на гроздовия балсам, рецитираха локални създатели. На площада се изви кръшно българско хоро, а локалното читалище бе осигурило за присъстващите почерпка - по чаша пенливо алено вино и мезе.

В Джулюница пресъздадоха обичаите, свързани с празника на лозарите. В центъра на селото беше инсталирана лоза с гроздове. Жени в национални носии съпроводиха царя до насаждението, с цел да се извърши ритуалното зарязване. С бъклица вино бяха полети корените за великодушна родитба. На кръшното българско хоро се хванаха и чужденци от Нидерландия и Англия, които живеят от години в Джулюница. Празникът продължи с доста забавление и танци.

И в Караманово съблюдаваха стародавните обичаи по зарязване на лозята. Кметът на селото Бисер Блажев, облечен в национална носия, първи отряза лозовата пръчка с наричания за благодат. 30 участници показаха проби в състезанието за най-хубаво домашно вино. Единствената жена – Катя Димитрова завоюва конкуренция в категорията за алено вино. Ангел Ангелов се окичи с премията за бяло вино, а най-хубавият производител на розе се оказа Любомир Любенов. За цар на лозята бе определен Борислав Билчев.

И в Кривина – едно от най-малките села в общината, ритуалът по зарязване на лозята беше възобновен. В центъра на обитаемото място избраха цар и се организира конкурс за най-хубаво домашно вино. Празникът продължи с доста забавление и национални танци.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР