В община Благоевград има гигантска финансова дупка, така новоизбраният кмет

...
В община Благоевград има гигантска финансова дупка, така новоизбраният кмет
Коментари Харесай

Кметът Методи Байкушев разкри: Апокалиптична финансова картина в община Благоевград! Спешна проверка не открива къде са близо 7 млн. лв целеви средства, отпуснати от държавата

В община Благоевград има " гигантска финансова " дупка, по този начин новоизбраният кмет Методи Байкушев стартира първата си среща с медиите, проводникът към обществеността, която, съгласно кмета би трябвало да бъде осведомена с същинското финансово положение, което той и екипът му заварват в първите часове от влизането им в общината.

" В последните 24 часа успяхме да забележим документи и можем да потвърдим с цифри, че има гигантска финансова дупка в община Благоевград. През 2021 година от страната към общината са преведени 4 269 000 лв. по план за подсилване на свлачището към местността Бодрост. Тези пари не се откриват по сметките на общината, сподели кметът и добави, че са преведени още пари за саниране и ремонт на камерна опера, и този излишък от към 500 000 лева не се намира по сметките на общината.

Третият обект по който са преведени пари е ремонтът на улица " Промишлена ". " Грубо от страната към общината по този план за преведени 3. 5 милиона лв., от които към 1. 5 са платени предплатено на компанията реализатор на обекта. Към момента обектът е спрян, сподели градоначалникът и посочи, че следва да се ревизира за какво е спрян, какво е належащо, с цел да продължи осъществяването му. Когато това се случи, строителят е задължен да показа в общината фактури за осъществените от него действия, с предплатено дадените му пари, т. е към 2 млн. лева.

Тези 2 млн са преведени на общината, само че не се откриват по сметките. Общата финансова дупка досега е 6 786 000 лева Освен това до края на ноември общината би трябвало да посрещне разноски за локални действия над 4 352 000 лв., в тях са включени и 1. 300 000 лв. за разплащания за изборите, преведени на общината от страната, а по сметки на общината сега има 480 000 лв..

Кметът посочи, че е извикал представители на локални налози и такси, с цел да се схванат по какъв начин могат да покрият тази дупка и е открито, че могат да се съберат до края на годината година 3 000 000, а до края на годината би трябвало да се разплатят към 7 000 000 лева пари за настоящи, неотложни действия, с цел да може общината да действа, да не затвори, да не изгасне осветлението по улиците и площадите. Предстои следене на пътя на тези средства по пера и документи. Засега е неразбираемо къде са " потънали ".
Градоначалникът показа, че с изключение на тежкото финансово положение се обрисуват съществени проблеми с 2 плана. Първият е анаеробната апаратура и доставката на транспортни средства за нейното действие. Срокът за довършването на тези планове е до края на годината и този период не предстои на корекции, предоговаряния и отсрочване.

" Имам подозрения, че това е допустимо да се случи до края на годината, и в случай че не се случи финансовите наказания за общината ще бъдат големи. Както неведнъж съм заявявал с изключение на всичко това община Благоевград има големи задължения. Кметът заяви, че те са към 17 млн. лева , а не както твърдеше екскметът Илко Стоянов, към 9 000 000 лева Какво още сподели градоначалникът, очаквайте детайлности.

П. Петрова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР