В образователния свят, където учителите са творци на знание и

...
В образователния свят, където учителите са творци на знание и
Коментари Харесай

Съвети относно ранното пенсиониране на учителите

В просветителния свят, където учителите са създатели на познание и формиращи персони, въпросът за ранното пенсиониране на тези експерти не е просто настоящ, а е въпрос, който разкрива необятен набор от благоприятни условия и провокации. Разглеждането на условията по отношение на ранното пенсиониране на учителите може да даде скъпи насоки за техните персонални и професионални тактики, което акцентира и значимостта на финансовата далновидност и персоналната реализация в този значим стадий от техния живот.

Съветите са на специалиста по трудово право доктор Тодор Капитанови основател на платформата mywork.bg.

Учителите се сблъскват с неповторими стресови обстановки и условия в тяхната работа, което прави въпроса за ранното пенсиониране извънредно провокационен. Умората, насъбрана през годините, постанова разглеждането на въпроса за опцията за по-ранното довеждане докрай на трудовата им активност.

Според годната законодателна рамка, учителите получават право на пенсия, когато доближат избрана възраст и застрахователен стаж. До 31 декември 2016 година, този интервал е бил избран на 57 години и 10 месеца за дамите и 60 години и 10 месеца за мъжете, с застрахователен стаж от 25 години и 8 месеца за дамите и 30 години и 8 месеца за мъжете.

След законовите промени (31 декември 2016 г.), от началото на всяка последваща календарна година след 31 декември 2016 година, възрастта за учителките се усилва с по 2 месеца за всяка календарна година до 31 декември 2029 г. Този временен интервал съставлява забележителна смяна в даването на право на пенсия.

Промените в изискванията за пенсиониране на учителите провокират въпроси по отношение на метода, по който те възнамеряват бъдещето си. Преодоляването на увеличаващата се възраст може да изисква нови тактики за вложения, финансово обмисляне и баланс сред професионални и персонални задължения.

Измененията в изискванията за пенсиониране на учителите след 31 декември 2016 година слагат нови провокации пред този професионален бранш. Важно е за учителите да се приспособяват към тези промени, като одобряват нови тактики и подходи, които ще подсигуряват финансова непоклатимост и удобни условия след завършването на трудовата си кариера.

Съгласно Кодекса на труда, при преустановяване на трудовото правно отношение, откакто служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, без значение от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово заплащане за период от 2 месеца, а в случай че е придобил при същия шеф или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години – на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от 6 месеца. Обезщетение по този ред може да се изплаща единствено един път.

В Закона за предучилищното и учебното обучение е планувано, че при преустановяване на трудовото правно отношение с педагогичен експерти, които през последните 10 години от трудовия си стаж са заемали служба на педагогичен експерт в държавна или общинска институция на бюджетна прехрана от системата на предучилищното и учебното обучение, се изплаща по-голям размер на компенсацията по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда – в размер на 10 брутни работни заплати. Както е видно, право на обезщетение в повишен размер имат педагогическите експерти, заемали служба в посочените институции.

Справка:

член 69в от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО)

член 219, алинея 6 от Закона за предучилищното и учебното обучение

по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР