В обръщение към обществеността президентът на Северна Македония Стево Пендаровски

...
В обръщение към обществеността президентът на Северна Македония Стево Пендаровски
Коментари Харесай

Извънредното положение в Северна Македония пада, решение за избори - до 24 часа

В послание към обществеността президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи: „ Няма потребност от ново изключително състояние “, цитира го МИА.
В случай на потребност обаче ще има предписание за въвеждане на полицейски час. При потребност ще се подхващат и други ограничения, добави президентът.
Северна Македония продължава обаче да регистрира нарастване на новите случаи на инфектираните с COVID-19. За последните 24 часа в страната доказаните случаи станаха 3538, от които 1682 оздравели т.е. 18 нови и 169 умряли за денонощие. За 11 юни имаше 175 нови случая, т.е. 50 повече на дневна база и 5 смъртни.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 12 юни
Последното удължение на изключителното състояние в Северна Македония бе оповестено на 20 май и изтича в събота, 13 юни. Президентът Пендаровски разгласи също трето, 40-дневно изключително състояние на 15 май. Предишните две бяха от по 30 дни, а първото беше оповестено на 18 март.
На обособена конференция министър председателят Зоран Заев подсети, че към този момент има съглашение за насрочване на предварителни парламентарни избори в страната - и това е 8 юли. Дата, към която са се споразумели СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ.
До събота, 13 юни, когато завършва изключителното състояние, съществува опция за съглашение за дата за избори сред СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, съобщи водачът на ръководещата партия в Северна Македония Зоран Заев,  представен от БГНЕС.
Заев съобщи, че в случай че ВМРО-ДПМНЕ се съгласи да организира изборите на 8 юли, ще изиска тридневно удължение на изключителното състояние от президента.
Ако няма съглашение за избори на 8 юли или въобще няма съглашение сред партиите, по правилник и съгласно закона в страната, вотът ще се състои на 5 юли, изясни още премиера.
Сроковете за изборите са в сходство с Конституцията и законите в Северна Македония. Там е записано, че те могат да се проведат 22 дни след края на изключителното състояние.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР