В Областна администрация Сливен се проведе информационна среща между областния

...
В Областна администрация Сливен се проведе информационна среща между областния
Коментари Харесай

Областният управител инж. Маринчо Христов се срещна с представители на EVN България

В Областна администрация Сливен се организира осведомителна среща сред регионалния шеф инж. Маринчо Христов и Калина Трифонова – заместник-председател на Съвета на шефовете на EVN България, инж. Здравко Братоев – заместник-председател на Съвета на шефовете на „ Електроразпределение Юг “, както и госпожа Цвета Георгиева от отдел „ Продажби “ на енергийната компания.

На осведомителния диалог участва и инж. Мартина Златева, шеф на дирекция „ Административен надзор, районно развиване и държавна благосъстоятелност “ в Областна администрация Сливен.

Тази година австрийският тръст „ EVN AG “ отбелязва и 19 година от навлизането си в България.

За този не дребен интервал компанията е вложила близо 2 милиарда лева в възстановяване на инфраструктура и даване на услуги на територията на Югоизточна България.

Подновена е 23 000км електропреносна мрежа, а броят на инсталираните отдалечени електромера е над 1,19 млн.

От изложената информация стана ясно, че 8.7 млн. лева са плануваните средства за 2024 година за Област Сливен, като тази инвестиция ще бъде ориентирана за развиването на електропреносната мрежа и повишение сигурността на зареждане, в това число за реконструкцията на мрежи със приблизително и ниско напрежение, с което упованията са за трайно понижаване на загубите по мрежата.

Инж. Здравко Братоев осведоми, че неотдавна в Пловдив е открит съвременен диспечерски център, посредством който цялата електроразпределителна мрежа на територията на ЕР-Юг, обхващаща 1/3 от територията на България се ръководи точно от там. Той заяви още, че спешен щаб на EVN от подготвени ръководители и експерти е създал проект за реагиране на спешните екипи при спиране на електрозахранването за по-дълъг интервал от време в даден район, като дежурството на тези екипи покрива цялата територия -24 часа, 7 дни в седмицата.

Представителите на електроразпределителното сдружение споделиха, че в Област Сливен действат два Кризисни енергийни центъра(КЕЦ), обезпечена е техника, както и готови експерти, които да работят на терен при изключителни обстановки.

Областният шеф инж. Маринчо Христов изиска да бъде обърнато внимание на казуса с пренатоварването на електропреносната мрежа в дребните обитаеми места по време на по-големи празници, което води до неналичието на ток за доста семейства.

Инж. Мартина Златева от Областна администрация насочи вниманието на представителите на EVN по две тематики от взаимен интерес.

От постъпили сигнали и при инспекции, свързани с проводимост на речните корита и редовност на язовирни стени се открива, че изсечената растителност и клони за поддържане на просеките на въздушните проводи, в следствие не се почиства. В планинската част на региона просеките попадат във водосборни сектори, като при изобилен дъжд клоните затлачват дерета, преливници, навлизат и в чашата на язовирите. Предложението на госпожа Златева към EVN, е сдружението да реализира следващ надзор на компаниите, на които разпорежда тази активност.

Второто предложение касае част от трафопостовете на сдружението, които са в парцели държавна благосъстоятелност, неуреден въпрос от времето на приватизацията. Парцелите са с дребна повърхност, към електроенергийния обект има зародил в интерес на EVN сервитут по право, а собствеността на терена е на регионален шеф. За облекчение на процедурите по присъединение на нови консуматори и поддържане на трансформаторите, госпожа Златева предложи сдружението да започва процедура по придобиване на терените и подсигурява цялостно подпомагане от страна на администрацията.

В края на срещата представителите на енергийното сдружение и Областна администрация, показаха мнение, че поддържането на градивен разговор и положително съдействие сред двете страни ще бъдат в интерес на всички жители от Сливенска област.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР