В новогодишната си реч китайският диктатор Си Дзинпин отправи истинска

...
В новогодишната си реч китайският диктатор Си Дзинпин отправи истинска
Коментари Харесай

Разрушител на мира: Готов ли е Китай да нападне Тайван

В новогодишната си тирада китайският деспот Си Дзинпин насочи същинска опасност за война - казвайки, че Тайван сигурно ще бъде " единен " с Народната република. Дата не бе посочена, само че нападението може да бъде подхванато напълно скоро. На 13-и януари в Тайван ще се проведат избори, като държавните медии на Пекин към този момент дадоха да се разбере, че мнението им за евентуалния победител не е изключително високо. Това разяснява Александър Гьорлах за.

Лай Чинг-те, член на ръководещата Демократична партия на Тайван и вицепрезидент, бе наименуван от китайската преса " унищожител на мира ". Провинението му: по време на ефирен спор съобщи, че Тайван и Китай биха могли да беседват когато и да е, само че при равни условия. Лай също по този начин изясни, че Тайван - обратно на изказванията на Си - е суверенна страна от 1912-а година, написа Гьорлах.

Фактът, че Си приказва за навлизане в Тайван в самото начало на годината, дефинира тона и демонстрира под какъв брой огромен напън в действителност се намира китайският автократ.

Младежката безработица в Народната република е по-висока от когато и да било поради неправилната политика на Си. Той посъветва безработните да се реалокират в провинцията и да стартират да работят в селското стопанство - остаряла рецепта от епохата на Мао, която в никакъв случай не е допадала на младите и не реши казуса и този път. Към това се прибавя и рецесията на китайския пазар на недвижими парцели. Хиляди се опасяват за спестяванията си или за вноските, направени за жилища, които евентуално въобще няма да бъдат издигнати, написа създателят. 

Става въпрос за Тайван. И за вътрешната политика на Пекин.

Диктаторите, намиращи се в такива обстановки, са склонни по-строго да управляват популацията си, като в това време постановат взаимност и единение посредством война - те разчитат на оръжието, с цел да отклонят вниманието от личните си провали, коментира Александър Гьорлах.

Така за света 2024-а стартира с вероятността за още една война в Източна Азия. Както сподели появяването на Си Дзинпин при започване на годината, той е подготвен да нападне Тайван, в случай че на острова на 13-и януари се проведат демократични избори, както е планувано. Лай Чинг-те води в допитванията, т.е. успеха му е евентуална, разяснява той. 

След това всичко ще зависи от най-близкия съдружник на Тайван - Съединените щати. Американският президент Джо Байдън към този момент няколко пъти разгласи, че при положение на война против Тайван ще се намеси и ще отбрани 24-те милионното население на острова. На 14-и януари може да му се наложи да съблюдава това свое заричане, посочва Гьорлах.

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета по нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция на Дъждовни води и на Vesti.bg като цяло.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР