В новогодишната нощ малко след полунощ въоръжените сили на Украйна

...
В новогодишната нощ малко след полунощ въоръжените сили на Украйна
Коментари Харесай

Това вече е друга война: Какво означава ударът на ВСУ по мобилизираните в Макеевка?

В новогодишната нощ малко след среднощ въоръжените сили на Украйна започнаха офанзива против Макеевка. Снаряди на американската РСЗО HIMARS попадат в постройката на професионалното учебно заведение, където са настанени съветските мобилизирани. Според очевидци постройката е разрушена. Данните за броя на жертвите варират, Министерството на защитата на Русия оповестява за над 60 починали. Царьград се свърза с очевидци и осведомени източници, с цел да разбере какво в действителност се е случило, кой стои зад него и какви заключения би трябвало да си създадем.

" Сградата е приключена "

В навечерието на Нова година жителите на Макеевка, макар продължаващите военни дейности, се пробваха, въпреки и непретенциозно, да отпразнуват новата 2023 година. До вечерта на 31 декември на фронта в този регион се откри релативно успокоение и можеше да се надяваме, че празничната нощ ще премине без съществени произшествия. Но това не се случи.

" Този празник - Нова година беше специфичен за мен, тъй като брачният партньор ми пристигна в отпуск. Седнахме на масата с него в 20 минути до среднощ, не готвихме нищо изключително. Не желая никакви празници заради обстоятелството, че има война ", показа с Царьград Виктория, жителка на Макеевка.

" Слушахме президента Путин, отворихме бутилка шампанско и изпихме по чаша. И тогава в една от първите минути чухме тропот. Първо си помислиха, че нашите са почнали работа, само че след това схванаха, че сме се заблудили ", Виктория продължава.

Според нея още в 00:03 украинците са почнали да дават отговор: „ Отговорът към този момент беше наоколо, покрай нас, момчетата стояха и работеха там, евентуално цяла батерия излетя, с цел да отговори. “

" Попаднаха в професионално учебно заведение, където бяха мобилизираните момчета. Вече е доказано, че има мобилизирани. Колко ранени и починали не се загатват на никое място в отчетите, ние към момента не знаем. Сградата е изцяло приключена ", сподели локален гражданин.

Царьград към този момент даде напълно друга информация за починали и ранени. Военните репортери също опровергаха информацията, публикувана от украински блогъри и публицисти, че броят на починалите е стотици.

" Относно удара в професионалното учебно заведение в Макеевка. Местни оповестяват, че ударът е бил нанесен тъкмо в 00:01 часа наше време. По моя информация съперникът още веднъж е употребявал американската РСЗО HIMARS. Очевидно висшето командване към момента не е наясно с опциите на това оръжие4, написа в своя Telegram канал Даниил Безсонов, първи заместник-министър на информацията на ДНР.

Дали са били ударени по сигнал или е било случай?

Вечерта на 2 януари беше оповестен формалният коментар на Министерството на защитата:

" Киевският режим нанесе удар с шест американски реактивни системи за залпов огън HIMARS по пункта за краткотрайно дислокиране на едно от подразделенията на съветските въоръжени сили покрай село Макеевка. Руските системи за противовъздушна защита смъкнаха две ракети HIMARS, вследствие на което четири ракети с фугасна бойна глава на пункт за краткотрайно разполагане убиха 63 съветски военнослужещи. "

Разбира се, коментарът не дава отговори на доста въпроси. В същото време прави усещане, че съветските военни репортери, без да кажат нито дума, означават: Въоръжените сили на Украйна биха постигнали доста по-малък триумф (или въобще не биха го постигнали), в случай че мобилизираните не бяха в подобен огромен брой на едно незащитено място.

Донецк, Макеевка и покрайнините му постоянно се обстрелват, в това число от американски MLRS HIMARS. И сякаш ударът на професионалната гимназия с мобилизирани може да се счита за една от поредицата сходни. Грубо казано - " удари на инцидентен принцип " (още повече, че част от снарядите са свалени от ПВО).

Военни репортери обаче настояват, че наоколо до професионалното учебно заведение може да се намира военна техника и Въоръжените сили на Украйна теоретично са имали опция да проследят местоположението й от дронове, което е повода за ориентирания удар. Но в Макеевка не са съгласни с това. Местният гражданин Александър споделя:

" Моето мнение е, че въпреки всичко дислокацията на мобилизираните е предадена. Най-оптималното е да се мисли, че са били там, може би по някакви критерии са изчислени от дронове. "

" Но вражеските дронове не летят до нас, противовъздушната защита работи добре. Дроновете не могат да летят в Макеевка по никакъв метод. Значи са предадени, това не е единствено мое мнение, доста хора тук мислят по този начин ", продължава той.

Но в случай че мястото е било предадено на врага, тогава от кого? Вероятно концепцията за работата на украинските артилеристи тъкмо в Донецк или Макеевка няма да бъде огромно признание. Достатъчно е да си напомним неотдавнашния опит за ликвидиране на някогашния началник на Роскосмос Дмитрий Рогозин в Донецк. По личните му думи той е бил на място, което ВСУ не са обстрелвали от осем години. Те обаче са го разкрили, показали и покрили.

" Врагът схваща, че в този момент нашите елементи се движат през новите съветски територии за осъществяване на разнообразни задания и той ще ги търси, с цел да ги удари ", – разяснява военният сътрудник на Царьград Анастасия Антонова.

" И артилеристите работят. Те работят, съществуват, доста е мъчно да ги идентифицираме, тъй като може да е локален гражданин, който въобще не притегля вниманието ", продължава тя.

Според друга версия, която в този момент може да се чуе все по-често, въоръжените сили на Украйна са издирили мобилните телефони на мобилизирани с съветски SIM карти. Някои военни репортери даже популяризират бележки за присъстващите в зоната на СВО по тематиката за изключване на мобилните телефони.

Очевидно е обаче, че главната причина е скупчването на хора на едно място. Становище на военния сътрудник Александър Коц:

" Само не ми казвайте за удряне по клъстер от сигнали. Ако е " Ешелон ", тогава те слушат всевъзможни диалози, без значение от оператора. И съгласно наличието на тези диалози се прави оценка резултатът. Плюс спомагателна разследваща информация, в това число данни под прикритие. Но да окачите всичко на самите мъртви, несъмнено, е по-лесно. "

А ето и коментар за Царьград от депутата от Държавната дума Александър Бородай, който в този момент е в Донбас:

" Много е тъпо, че претърпяхме огромни загуби. Ясно е, че постоянно е по-добре личният състав да бъде разпилян, само че това не постоянно се получава. Случва се личният състав да бъде ситуиран повече или по-малко на едно място. За страдание това е практиката на войната. "

И въпреки всичко, немарливост?

Въпреки това, всички версии за това по какъв начин въоръжените сили на Украйна са насочили HIMARS към професионални учебни заведения с мобилизирани хора, не засягат обстоятелството, че цяла група военнослужещи е била ситуирана не просто на едно място, а на незащитено място, което, несъмнено, целият град е знаел.

" Изтича даже информация за камуфлажни обекти (а единицата подхожда доста внимателно). Какво да кажем за " разположенията ", за които знае целият град, които са на разположение " - написа военният сътрудник Александър Коц.

" Наистина ли няма задоволително подземни уреди в минния район за настаняване на личен състав? Защо продължаваме да се настаняваме в хотели, хостели, професионални учебни заведения ", пита още Коц.

Съгласен, почтен въпрос. И в действителност, за какво е толкоз елементарно - пред всички? Сякаш не са пристигнали на война, а с цел да останат в града, за армейски учения. Но местонахождението на подразделенията на съветската войска в други точки, за разлика от тях, е по-добре предпазено.

" Защо не се вкопаят, да излеят бетон? Можете да коригирате техниката, само че има запаси. Защо Въоръжените сили на Украйна в Авдиевка са предпазени с бетон тъкмо като мини-Азовстал, а тук личният състав е подложен в такива условия, бойците живеят в едни изцяло незащитени уреди ", споделя военният комендант на Царьград Антонова.

Но в действителност има проблеми с разположението. Например Виктория от Макеевка, в случай че си спомняте, споделя, че брачният партньор й се е върнал при нея в отпуск, с цел да посрещне Нова година от фронта. Местните поданици, участващи в СВО, са априори настанени вкъщи. Но какво да кажем за мобилизираните, в случай че е невероятно да ги настаним на едно място?

" Необходимо е да се разбере по какъв начин да се слагат, къде да се слагат, като се има поради, че множеството общежития са заети от бежанци ", отбелязва Антонова.

" Ако мобилизираните се разпределят, значи въпреки всичко би трябвало някакъв жилищен фонд. След това имате потребност от логистика - по какъв начин ще стане - ще ги вземат с коли или ще стигнат сами? Какво, публичен превоз, който в този момент не работи доста добре в Донецк ", пита още тя.

Телеграм каналът " Рибар ", който счита чиновници на Министерството на защитата за отговорни за нещастието, реагира извънредно остро на обстановката:

" Мобилизираните настояват, че отговорността е на командира на полка полк. Роман Еникеев. Ние частично не сме съгласни с тях: единствената виновност на полковника е, че той сляпо следваше инструкциите на началниците си и не съумя да реализира преустройството на поверената му част в сходство с действителностите на фронта. "

Според съветника на ръководителя на ДНР Ростислав Антонов е просто въпрос на здрав разсъдък и смяна в методите, с цел да се понижи рискът от проваляне за нашите бойци:

" Ние в действителност би трябвало да се разпръснем, би трябвало да ги сложим в укрития, би трябвало да ги сложим настрана от оборудването и от действителния товар с муниции. Това са много явни неща, които по някаква причина се оказват неочевидни при вземането на избрани решения. "

Освен това, явно, е време да оставим илюзията, че врагът няма да доближи до местата на разполагане на мобилизираните и въобще на всички елементи, в случай че те са в засегнатата зона.

" Необходимо е на първо място да се изхожда от очевидното. Ако сложим местоположението на единицата в зоната на допустимо проваляне, тогава рано или късно това проваляне ще бъде нанесено ", заключи Антонов.

" Войната се развива "

На 31 декември и 1 януари Въздушно-космическите сили на Русия продължиха да нанасят високоточни удари по военни и енергийни обекти в Украйна. Подобни стачки обаче не престават повече от месец.

На 31 декември съветското министерство на защитата разгласи удар по обекти на военно-промишления комплекс на Украйна, участващи в производството на дронове. Поразени са местата за предпазване и стартовите площадки на украински ударни БЛА.

В същия ден, съгласно съветника на ръководителя на ДНР Ростислав Антонов, Върховен касационен съд са атакували хотел в Киев, където живеят задгранични военни инструктори:

Според Анатолий Шарий на 1 януари Върховен касационен съд са прикрили 8-ми полк на специфичните сили в Хмелницки, едно от най-елитните елементи на Украйна.

Преди това, съгласно украински източници, Въздушно-космическите сили са атакували административна постройка в Голосеевския регион на Киев, която, както се оказа, е била основният щаб на СВР на Зеленски. Има информация, че там е била ситуирана скъпа американска техника за подслушване на телефони.

Може да се каже, че ВСУ в допълнение към обичайна си тактичност за нанасяне на безразборни удари по всичко живо, в това число цивилно население, както и по лечебни заведения, детски градини и учебни заведения, са добавили „ смислени “ удари по някои обекти на съветската войска.

Например Анатолий Шарий заяви, че на 1 януари въоръжените сили на Украйна са атакували разположението на съветската войска западно от Чулаковка (Херсонска област).

" Тогава над Воронеж беше свален украински дрон, а през нощта украински БПЛА нападна обект за енергоснабдяване в Климовски регион на Брянска област “, сподели той.

Има задоволително образци за изброяване.

" Войната непрестанно се развива, непрестанно се трансформира, нашите ходове и ходовете на врага се трансформират непрестанно. В навечерието на Нова година нанесохме редица такива съществени удари, атакувахме както разположението на съперника, по този начин и някои стратегически обекти. Те направиха същото ", счита военният сътрудник на " Царьград ".

В телеграм каналите има информация, че нападението против професионалното учебно заведение в Макеевка не е единственото напоследък. Редица сходни места за разполагане на мобилизирани също можеха да бъдат подложени на украински удари. И всички тези удари са били сякаш против незащитени цели, като професионалното учебно заведение в Макеевка.

Това оставя доста въпроси за какво образецът с Макеевка не е изолиран, а практиката на разполагане на мобилизирани на такива места може да продължи.

Депутатът от Държавната дума Александър Бородай също разгласи смяна в характера на военните дейности:

" Необходимо е да успехите врага, да го унищожите изцяло и е по-добре да извършите това допустимо най-скоро - преди момента, в който той има време да го насити с други западни оръжия ".

" Слава Богу, към момента не виждаме задгранични противников самолети, като F-15 или F-16, в небето на СВО. И към момента не виждаме противников танкове непознато произвеждане. А системата Patriot още не им е доставена. Просто би трябвало да спечелим. А за това страната би трябвало да постави старания и да разбере, че организира специфична военна интервенция ", счита още той.

„ Какво се случи в Макеевка, кой е отговорен за това и какво би трябвало да се направи? “ - този въпрос зададе военният сътрудник на Царьград Алгис Микулскис в изявление с депутата от Държавната дума Александър Бородай.

„ Кой е отговорен? Войната е отговорна. В Макеевка, доколкото знам, Хаймарси са атакували мястото, където са били мобилизираните. И мобилизираните също са бойци, а ударите на Хаймари не се случват за първи път по целия фронт, съвсем през цялата зона на СВО. "

" Много е тъпо, че претърпяхме огромни загуби. Ясно е, че постоянно е по-добре личният състав да бъде разпилян, само че това не постоянно се получава. Случва се личният състав да бъде ситуиран повече или по-малко на едно място. За страдание това е практиката на войната. "

" Ето за какво е безсмислено и още повече нездравословно да се желае наказване на отговорните, без да се схваща обстановката. Войната носи неизбежни загуби, в това число и измежду мобилизираните ", твърди депутатът.

" Донецката пехота търпи загуби, луганската пехота търпи загуби, всички доброволци търпят загуби. Включително и от ударите на хаймарсите. Понякога загубите са огромни, от време на време не са огромни, от време на време ги няма въобще - това също се случва много постоянно ", продължава още той.

Какво следва от това?

Може би не би трябвало да се показвам толкоз меко като Александър Бородай. Трябва освен да се победи, само че и да се вкара ред, на първо място в главите на тези, които вземат решения като настаняването на мобилизираните в професионалните учебни заведения.

Цената на такива решения е животът на доста млади момчета, които умряха, без даже да имат време да вземат оръжие. По принцип е мъчно да се откри някакво опрощение за това, както е мъчно и да се разбере.

За нас е ясно, че би трябвало да се създадат заключения. По време на основаването на този материал стана известно, че съветският президент Владимир Путин е упълномощил да се проучат аргументите за случилото се в Макеевка. И по пътя, би трябвало да се мисли, в други сходни произшествия.

Основното е, че причинителите са осъдени. И за жалост освен от украинска страна.

Районите на дислокация на мобилизираните би трябвало да бъдат предпазени. Бетон, желязо, стомана. Просто тъй като няма различен метод. И би трябвало да се признае, че освен съветските Върховен касационен съд могат да нанесат удар тъкмо по нужния боен обект. Врагът също е кадърен на това и също по този начин наподобява има повече от един чифт очи в целевите области.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР