В ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy

...
В ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy
Коментари Харесай

Климатичните промени принуждават дърветата да дишат трудно

В ново проучване, оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences, учени от Държавния университет в Пенсилвания откриха тревожна наклонност: дърветата мъчно гълтам въглеродния диоксид (СО2) в по-топъл и по-сух климат.

Това изобретение слага под подозрение способността на растенията да служат като решение за компенсиране на въглеродния отпечатък на човечеството.

" Забелязахме, че дърветата в по-топъл и изсъхнал климат всъщност кашлят, а не дишат ", споделя Макс Лойд, доцент-изследовател на науките за Земята в Държавния университет в Пенсилвания и водещ създател на проучването. " Те изхвърлят С02 назад в атмосферата доста по-често, в сравнение с дърветата в по-хладни и влажни условия ".

В процеса на фотосинтеза дърветата пречистват СО2 от атмосферата, с цел да произведат нови издънки. При стресови условия обаче, дърветата отделят С02 назад в атмосферата, този развой се назовава фотодишане.

Изследователският екип показва, че скоростта на фотодишането е два пъти по-висока при по-топъл климат, изключително при лимитирани количества вода.

Резултатите от проучването опровергават необятно публикуваното мнение за...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР