В ново изображение, заснето от космическия телескоп Хъбъл, някаква мистериозна

...
В ново изображение, заснето от космическия телескоп Хъбъл, някаква мистериозна
Коментари Харесай

Огромен „супер балон“, уловен от Хъбъл в дълбокия космос, е мистерия за астрономите

В ново изображение, снимано от галактическия телескоп Хъбъл, някаква мистериозна мощ издълбава великански „ супер балон “ в далечна мъгливост.

Астрономите към момента са озадачени какво се крие зад тази грандиозна панорама. На 100 и седемдесет хиляди светлинни години от нас, в сателитна вселена на нашия Млечен път, известна като Големия Магеланов облак, блестяща мъгливост на име N44 притегли вниманието на астрономите. Наблюдаван от разнообразни телескопи през годините, N44 е голям облак от газ и прахуляк, с диаметър почти 1000 светлинни години.

Това, което е удивително в този съответен галактически облак, е голямата празнина, издълбана в средата му. N44 съдържа това, което астрономите назовават „ супермехур “ – гигантска празнина, която се простира на към 250 светлинни години от едната до другата страна.

Според НАСА: „ Звездните ветрове, изгонени от солидни звезди навътре в балона, може да са отблъснали газа, само че това е несъвместимо с измерените скорости напразно в балона.

Друга опция, защото мъглявината е изпълнена с солидни звезди, които биха изтекли в великански детонации е, че разширяващите се обвивки на остарели свръхнови са изваяли галактическата пещера. “

Това ново изображение е снимано по време на проучване на солидните млади звезди, населяващи ръба на балона, което е ръководено от Виктор Ксол от Центъра по астрономия към Хайделбергския университет.

Според техните проучвания, Ксол и неговите сътрудници разпознават тези млади звезди като част от голям брой дейни звездообразуващи райони на мъглявината.

Въз основа на това НАСА съобщи, че 5-милионната разлика сред възрастта на тези звездообразуващи райони и възрастта на звездите в празнотата сочи към „ голям брой събития, образуващи звезди с верижна реакция “.

Смята се, че звездите се образуват, когато мъглявините са нарушени от външни сили, което ги кара да се срутят в себе си заради гравитацията.

Дали тези звездообразуващи райони са били основани просто от газовете, които се смесват от тласъка на звездните ветрове? Или се дължат на разширяващите се ударни талази на свръхновите?

Отговорът сега е единствено съмнение, само че в случай че астрономите съумеят да разрешат тази тайнственост, те могат да открият по какъв начин се е появил този супермехур.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР