В новия брой на вестник Марица може да прочетете следните

...
В новия брой на вестник Марица може да прочетете следните
Коментари Харесай

Четете в „Марица“: Златният дъжд от държавни пари пак подмин...

В новия брой на вестник „ Марица ” може да прочетете следните забавни тематики, изявленията и разработки:

 

Златният дъжд от държавни пари отново подмина Пловдив

В положително движение се усвоява само дотацията за строителството на Колежа и стадион " Локомотив ", написана още при ръководството на Бойко Борисов. Правителството на четворната коалиция и служебните кабинети осигуриха средства за 3 значими плана в града под тепетата, само че нито един не стигна до старт поради проблеми с плановете и административни неразбории.  

Последният подарък, изработен от кабинета „ Борисов III ” за Пловдив, беше за реконструкцията на двата стадиона - Колежа и „ Локомотив ”. Общината получи при започване на 2020 година целева дотация от 37 лв., от която 25 млн. лв. бяха предопределени за „ Ботев ”, 12 - за Локото.  Парите, преведени вкупом, и до през днешния ден не са усвоени.

Служебното държавно управление преведе през предходната година по сметки на Община Пловдив 9 млн. лв. за Голямоконарско шосе. Още 9 млн. лв. са контрактувани за разширението и реконструкцията на булеварда от бул. „ Дунав ” до пътен възел за Царацово. Сумата от 18 млн. лв. е задоволителна за реализирането на плана. Но администрацията се забави с оповестяването на публичната поръчка. В момента процедурата е спряна поради обжалване в Комисия за защита на конкуренцията.

Десет години Концертна зала чака пари от София за избавителния ремонт

Проектът за ремонта на Концертна зала в постройката на някогашния партиен дом е утвърден и следва да бъде определен реализатор за избавителния ремонт. Това заяви за „ Марица ” инж. Любозар Фратев от фондация „ Дом за пловдивската опера ”. Повече от година мина от 28 ноември 2021-ва, когато бе подписан меморандумът сред Община Пловдив и Министерството на културата.  

Осигурените от Министерството на културата 11.008 милиона лв. не са изгубени и ще бъдат трансферирани в бюджета за тази година.

Сагата към ориста на 53-годишната зала се влачи близо 10 години.

 

Проф. Росен Стоянов: Дори Радев да изненада с мандат за Демократична България, кабинет няма да има

Спекулативно е да се твърди, че президентът има интерес от това да връчи последния мандат при тази процедура на " Български напредък " заради опцията да бъде непосредствено упрекнат в политически инженеринг. Остават Българска социалистическа партия и " Демократична България ". За Българска социалистическа партия това ще е финалния провал. С Демократична България президентът Радев може да направи смяна в ритъма на политическото в последните три години.

Въпреки това считам, че ключът към излизане от създалата се поредна политическа рецесия са нови избори.

Това съобщи за „ Марица “ проф. Росен Стоянов, учител в Нов български университет. 

50% негласуващи чакат да се появи нов избавител.  Всички към този момент мислят за локалните избори, тъй като това е обвързвано с доста пари, съобщи още проф. Стоянов

 

Нова машинация: Точат ни данните с заричане за BMW и 1,5 млн. $

Нова машинация за точене на сметки и кражба на персонални данни се завъртя при започване на 2023 година Този път е на гърба на немската компания за произвеждане на коли BMW. От ​няколко дни електронните пощи се заливат с примамливи имейли със известия за облага на един от последните модели BMW 530iA, с 6-степенна автоматизирана скоростна кутия, както и чек за 1,5 млн. щатски $.

Подателят е Рейчъл Адамс, уредник на промоционалния отдел на BMW лотарията на Съединени американски щати. В имейла е конкретизирано, че спечелилият е определен на случаен принцип, а адресът му попада в компютърна база данни с над 250 000 имейл адреса от всички континенти на света. За по-голяма легитимност написа още, че BMW лотарията е утвърдена от Британския ръб по хазарта.

Направиха първи кооператив за произвеждане на " зелен " ток

Първата българска енергийна общественост, която е напът да сътвори своя дребна фотоволтаична електроцентрала, се намира в Белозем. Една от къщите в края на селото към този момент се зарежда с ток от слънцето и има техническа опция да оказва помощ и на съседите.   

27-годишният Цветан Георгиев дружно със фамилията си и помощта на няколко другари основава първата енергийна общественост в страната. Идеята се ражда около многото повреди с електроподаването в селото, описа пред " Марица " Цветан.

Топлото време забави грипната зараза, само че пик ще има

Топлото време тази година забави пика на остри респираторни болести, разясняват лекари и епидемиолози. Внушението, че тази година боледуват повече деца, е, че родителите търсят лекарска помощ за тях, а възрастните българи, по традиция, избират самолечението, считат лекарите. Въпреки че в аптеките има повишение на търсенето на противовирусни медикаменти, към момента сме надалеч от епидемиологични стойности. Това обаче може доста внезапно да се промени със захлаждането на времето и началото на новата работна и образователна година, когато хората се върнат от почивки в страната и чужбина, предвиждат лекари и фармацевти. Болните към нас обаче са задоволително доста, само че множеството от тях не са регистрирани, което пък основава лъжливо успокоение. Грипната зараза обаче няма да ни се размине, безапелационни са експертите. 

Пускат лекарство знамение за намаляване, топи 22% от тежестта

Експертите са уверени, че лекарството Tirzepatide ще бъде утвърдено от Администрацията по храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати през тази година. Ако това стане, то ще се причисли към две други известни и скъпи неотдавна утвърдени медикаменти за намаляване на пазара - Wegovy и Saxenda - и двете на производителя Novo Nordisk.

Годишните продажби на  Tirzepatide може да доближат рекордните 48 милиарда $, съгласно оценка на анализатора на " Банк ъв Америка " Джеф Мийчам. Колин Бристоу от " Ю Би Ес ", пресметна, че лекарството ще доближи 25 милиарда $ годишни продажби, с което въпреки всичко ще надвиши рекордните 20.7 милиарда $, сложени от лекарството за ревматоиден артрит Humira на  биофармацевтична компания AbbVie през 2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР