В новата редакция на концепцията за външната политика на Русия

...
В новата редакция на концепцията за външната политика на Русия
Коментари Харесай

Лавров обеща на Африка по-голяма роля в руската политика

В новата редакция на концепцията за външната политика на Русия ще бъде отредено по-голямо внимание на африканските страни, съобщи през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров в Уганда, където е на посещаване, съобщи ТАСС. " Мога самоуверено да кажа, че ролята на африканския континент в концепцията за нашата външна политика ще бъде нараснала, освен това доста нараснала ", сподели той.

Лавров означи, че това би станало " без значение от протичащото се в западното направление, а западното направление единствено се анулира ". По думите му за съветските " дълготрайни и конюнктурни ползи " смисъла на Африка ще се усилва на фона на дейностите на Запада по отношение на Русия. Сергей Лавров заяви, че към този момент е почнала работата по подготовката на втората среща на върха " Русия-Африка ", като са основани съответните работни групи, заяви ТАСС.

На конференцията в угандийската столица Кампала Лавров сподели още, че неговата страна поддържа реформирането на Съвета за сигурност към Организация на обединените нации, тъй че в него разрастващите се страни и в частност африканските да имат по-голяма роля, добави АП. По думите му основният проблем на Съвета за сигурност е " слабата представеност на разрастващите се страни и единственото решение на този проблем е по-голяма представеност на страните от Азия, Африка и Латинска Америка ".

Уганда е третата спирка в африканската обиколка на Лавров, до момента в който Русия се пробва да разчупи дипломатическата изолираност, в която е изпаднала поради нашествието си в Украйна. Руският първи посланик завършва обиколката си с посещаване в Етиопия, където се намира централата на 54-членния Африкански съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР