В нов доклад, подкрепен от ООН, се посочва, че инвазивните

...
В нов доклад, подкрепен от ООН, се посочва, че инвазивните
Коментари Харесай

Светът губи $423 млрд. годишно заради инвазивни видове и става все по-лошо

В нов отчет, подсилен от Организация на обединените нации, се показва, че инвазивните типове костват на света минимум 423 милиарда $ всяка година, защото водят до изгубване на растения и животни, заплашват продоволствената сигурност и изострят екологичните произшествия по света, оповестява CNN.

Човешката активност - постоянно посредством пътувания или световна търговия, популяризира тези животни, растения и други организми в нови райони с " невиждана скорост ", като всяка година се записват 200 нови непознати типа в разнообразни райони, настояват водещи учени.

От 37 000 непознати за регионите типа, за които е известно, че са публикувани по света, 3500 се смятат за нездравословни и съставляват " сериозна световна опасност ", защото унищожават реколтата и локалните типове, замърсяват водните пътища, популяризират заболявания и основават предпоставки за опустошителни естествени бедствия.

Учените настояват, че световната икономическа цена е голяма, защото от 1970 година насам всяко десетилетие тя се усилва най-малко четири пъти.

Тази цифра е " голямо, голямо подценяване. Тя е единствено върхът на айсберга ", споделя екологът Хелън Рой, съавтор на отчета на Междуправителствената платформа на Организация на обединените нации за биологичното многообразие и екосистемните услуги (IPBES), пред CNN.

Без ограничения за попречване на разпространяването и въздействието им общият брой на инвазивните типове в международен мащаб ще бъде с 1/3 по-голям през 2050 година, в сравнение с през 2005 година, настояват още учените.

" Знаем, че нещата не остават статични. Знаем, че климатичните промени се ускоряват. Знаем, че измененията в земеползването и потреблението на моретата се забързват и по тази причина чакаме, че опасността, която съставляват инвазивните непознати типове, също ще се ускори ", споделя Рой.

Проблем с световни корени и местни въздействия

Чуждите типове са растения, животни или други организми, които са били пренесени в нов район или област вследствие на човешката активност. Те стават инвазивни, когато се открият в новия регион и оказват негативно влияние върху локалното биологично многообразие и екосистеми, в това число върху метода на живот на хората.

Многобройни образци за това идват от водните хиацинти, които запушват езерата и реките в Африка, лъвската риба, която въздейства на локалния лов на риба в Карибския басейн, и гигантския африкански сухоземен охлюв, който завладява Остров Рождество (Коледен остров) в Индийския океан. Междувременно кафявите дървесни змии са унищожили цели популации птици на тихоокеанския остров Гуам, а бързо разпространяващата се зеброва мида е колонизирала Големите езера в Северна Америка.
На други места комарите популяризират заболявания като денга, зика, малария и западнонилска тресчица в нови райони.

" Не бива да подценяваме мащаба на въздействието на някои непознати инвазивни типове ", споделя Питър Стоут, съавтор на отчета и декан на факултета по обществени и филантропични науки в Техническия университет в Онтарио.

Разпространението на инвазивни типове в страни и континенти е главен фактор за загуба на биоразнообразие, защото утежнява комплицираната мрежа от екосистеми, от която зависи човечеството, се показва още в отчета, който свързва инвазивните типове с 60% от записаните изгубвания на животни и растения в международен мащаб.

След като един инвазивен тип се наложи, въздействието му може да бъде пагубно за локалната екосистема. Изсъхналите неместни треви и шубраци на Хавайските острови да вземем за пример оказват помощ за разпалването на опустошителния горски пожар на остров Мауи предишния месец - един от най-смъртоносните в актуалната история на Съединени американски щати, дават образец от CNN.

" Би ни излязло извънредно скъпо, в случай че преглеждаме биологичните нашествия като непознат проблем ", споделя и Анибал Пушар, съавтор на отчета и професор в чилийския Институт по екология и биоразнообразие. " Въпреки че съответните типове, които нанасят вреди, се разграничават на другите места, това са опасности и провокации с световни корени, само че с доста локално влияние, с което се сблъскват хората във всяка страна, от всички обществени прослойки. Дори Антарктида е наранена. "

Превенция, предварителна защита, предварителна защита

Наред с инвазивните типове, други съществени фактори за загубата на биологично многообразие са унищожаването на сухоземни и морски местообитания, употребата на разнообразни организми, изменението на климата и замърсяването.

Климатичната рецесия единствено ще ускори опасността от инвазивни типове, трансформирайки се в съществена причина за разпространяването и установяването им в нови райони, се показва отчета.

Освен че леснозапалимите инвазивни растения провокират и популяризират горски пожари, изменението на климата им разрешава да се придвижват на север - даже в отдалечени региони като високи планини, пустини и замръзнала тундра.

Но има и вяра. Учените са оптимисти, че човечеството може да спре навлизането на инвазивните типове. Това, което е належащо на първо място, е: " предварителна защита, предварителна защита, предварителна защита, изключително когато става въпрос за морските системи ", споделя Стоут.

Според отчета предотвратяването на навлизането на непознати типове в нови райони е най-хубавият метод за справяне със заканите от инвазивни типове. Това включва непоколебим надзор на вноса и системи за ранно предизвестие, които да откриват и реагират на външните типове, преди те да съумеят да се открият.

За инвазивните типове, които към този момент са се наложили, изкореняването е потребен инструмент, изключително на островите, се показва в отчета.

" Едно от най-важните послания на отчета е, че амбициозният прогрес в битката с инвазивните непознати типове е изпълним ", сподели Стоут. " Това, което е належащо, е интегриран метод, съгласуван с съответния подтекст, в границите на и сред страните и другите браншове, участващи в обезпечаването на биосигурност, в това число търговията и транспорта; здравето на хората и растенията; икономическото развиване и други Това ще има големи изгоди за природата и хората в вероятност. "

Миналата година държавните управления от целия свят се споразумяха за Глобалната рамка за биоразнообразието от Кунмин и Монреал за понижаване на въвеждането и установяването на инвазивни непознати типове с най-малко 50% до 2030 година Учените се надяват, че техните открития - направени в продължение на четири години от екип от 86 специалисти, ще допринесат за постигането на тези интернационалните цели.

" Правителствата по света в действителност се нуждаят от тази оценка, с цел да подхващат дейности за понижаване на тази голяма опасност за биологичното многообразие и хората ", споделя в умозаключение Пушар.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР