В нощта срещу четвъртъквалежната зона постепенно ще се премества на

...
В нощта срещу четвъртъквалежната зона постепенно ще се премества на
Коментари Харесай

Жълт код за валежи и в четвъртък

В нощта против четвъртък валежната зона последователно ще се реалокира на изток , тук-там в Централна и Източна България количествата ще са обилни, ще има и гръмотевични стихии . Това оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи Българска телеграфна агенция. За 18 април, четвъртък, от Национален институт по метеорология и хидрология издадоха предизвестие от първа степен – жълт код, за интензивни превалявания и гръмотевични стихии . Очакват се количества от 20-30 mm, локално до 40-50 mm .

Предупреждението е в действие за 6 области – Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

През деня облачността ще бъде най-вече забележителна . Сутринта ще вали над източната половина на страната, а следобяд преваляванията ще стартират и в югозападните региони.

Ще остане прохладно, с сдържан, в Дунавската низина – мощен северозападен вятър, с който ще продължи да нахлува и по-хладен въздух . Максималните температури ще са сред 13 и 18 градуса.

Значителна облачност се предвижда и за петъчния ден, когато още веднъж ще има превалявания от дъжд, въпреки и по-слаби в съпоставяне със сряда и четвъртък.

Когато е публикуван жълт код за превалявания от дъжд , от Национален институт по метеорология и хидрология поучават да бъдем деликатни за опция от местни наводнения , малцина. Възможно е да се наложи спиране на действия навън, както и да има усложнения при шофиране поради понижена видимост и аквапланинг .

През нощта против събота

от югозапад преваляванията ще се засилват, а в събота, 20 април, ще обзет цялата страна. Повишава се вероятността в доста региони да са интензивни и обилни по количество. В планините, над 1100-1200 метра ще вали сняг. Североизточният вятър краткотрайно ще се усили, след това ще се ориентира от северозапад. Температурите ще са без значителен дневен ход, в по-голямата част от страната ще са сред 7 и 12 градуса, в югоизточните региони - до 16-17 градуса.

В неделя, 21 април, и през първите дни от идната седмица,

ще има променлива, постоянно забележителна облачност. Валежите ще отслабнат и в по-голямата част от страната краткотрайно ще стопират, а във вторник още веднъж ще са на повече места. Вятърът ще е от запад-северозапад, в неделя ще е сдържан, в понеделник, 22 април, ще отслабне, а във вторник, 23 април, ще се обърне от североизток. Сутрешните температури ще се намалят още и във вторник минималните - ще са сред 1 и 6 градуса, а оптималните температури в по-голямата част от страната ще са сред 12 и 17 градуса.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР