В нито едно професионално направление тази година няма класиран варненски

...
В нито едно професионално направление тази година няма класиран варненски
Коментари Харесай

Къде се подреждат варненските университети в класацията на ВУЗ – овете у нас

В нито едно професионално направление тази година няма класиран варненски университет преди всичко, съгласно Рейтинговата система на висшите учебни заведения на Министерството на образованието, научи Moreto.net.

В тазгодишната ранглиста вземат участие 52 висши образователни заведения, измежду които частни и държавни. Университетите оферират разнообразни компетентност, разпределени в 52 посоки.

В Рейтинговата система са събрани и систематизирани данни за близо 100 знака, които мерят разнообразни аспекти от активността на висшите учебни заведения, в това число образователния развой, образователната среда, социално-битовите и административни услуги, научната работа, престижа, както и реализацията на приключилите на пазара на труда и районната значителност. Тези знаци са образувани въз основата на статистически данни, събрани от разнообразни източници, в това число и посредством социологически изследвания.

В класацията от Варна се включват всички шест висши образователни заведения. За 2022 година Икономически университет резервира деветата си позиция в направление „ Администрация и ръководство “. Преди него се подреждат Висше учебно заведение по мениджмънт – Варна на второ място, което е прогрес по отношение на миналогодишната четвърта позиция. В същото направление Варненски свободен университет отстъпва с две места и отива на осмо от шесто място.

В „ Архитектура “ ВСУ прави стъпка обратно и отива на шеста позиция. Висшето военноморско учебно заведение затвърждава своето второ място във „ Военно дело “, а Технически университет още веднъж е трети в направление „ Електротехника, електроника “. Стабилно остава второто му място в „ Енергетика “.

Назад с две позиции дърпа Медицински университет в „ Здравни грижи “ и отива чак на пето място. Отстъпва и в компетентност „ Медицина “, където от втори става трети, а във „ Фармация “ от трети става четвърти. Напред с едно място се измества в „ Обществено здраве “ и става трети. В „ Стоматология “ резервира второ място.

ВСУ отстъпва с крачка и става пети в подреждането в направление „ Изобразително изкуство “.

ИУ резервира шесто място в „ Икономика “, а Висше учебно заведение по мениджмънт се изкачва от 15 на осмо място. ВСУ отстъпва на девето от осмо.

С позиция напред се реалокира ИУ в „ Информатика и компютърни науки “ и става шести, а ВСУ резервира осмо място.

В „ Комуникационна и компютърна техника “ ВВМУ е трето, а след него е ТУ, който се мести с крачка напред в „ Машинно инженерство “ и става четвърти. Последният резервира шестото си място в „ Социални действия “ и се изкачва до трето в „ Растениевъдство “.

В „ Музикално и танцово изкуство “ се изкачва в класацията и става трети от пети.

Напредък бележи ТУ в „ Общо инженерство “ с цели три позиции като се подрежда на шесто място. В „ Право “ и „ Психология “ ВСУ отстъпва с място и става шести.

ВВМУ остава на второ място в „ Транспорт и мореплаване “, а ТУ се изкачва от пето на четвърто място.

В „ Туризъм “ Висше учебно заведение по мениджмънт дели третото място с Икономически университет.

В стандартизираните ранглисти на Рейтинговата система за 2022 година СУ „ Св. Климент Охридски “ се класира преди всичко в 21 професионални посоки от общо 28, с които взе участие в класациите. Техническият университет в София се класира преди всичко в 6 професионални посоки от общо 9, с които взе участие в класациите. Медицинският университет в София е първи в четири посоки от общо 5 в класациите.

„ Св. Климент Охридски “ е университетът с най-вече настоящи студенти -19 999. Следват го Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “ с 16 9334 и УНСС с 14 610 студенти. В 13 висши учебни заведения в страната броят на обучаваните студенти е под 1000, в това число в три от тях броят на обучаваните студенти е под 100.

Рейтинговата система е направена по поръчка на МОН от консорциум „ ИОО-С ”, формиран от Институт „ Отворено общество “ и „ Сирма Солюшънс “.

Изследването е налично на български и на британски език в интернет на адрес:.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР