В никоя друга страна от ЕС не са имунизирани толкова

...
В никоя друга страна от ЕС не са имунизирани толкова
Коментари Харесай

Репортаж на ARD: Защо България е последна по ваксинации в Европа? |

В никоя друга страна от Европейски Съюз не са ваксинирани толкоз малко хора против Ковид-19, колкото в България. Срещу имунизациите скептично са настроени даже лекарите, написа немската социална медия ARD и пита за какво това е по този начин, оповестява.

„ Много съм песимистичен по отношение на тези ваксини. Твърде бързо ги създадоха ", споделя един мъж в центъра на София. „ Не, не се опасявам от ковид. И не искам да се ваксинирам. Не имам вяра във имунизациите ", споделя различен.

Като тези двама софиянци явно мисли преобладаващата част от българското население, защото делът на ваксинираните против Ковид-19 в България е извънредно невисок – въпреки че страната разполага с задоволително количества от утвърдените ваксини, написа Клеменс Ференкоте от ARD.

Едва 15,5 % ваксинирани

Напълно имунизирани доникъде на август са били малко над един милион българи, или 15,5 % от популацията. При това хората могат съвсем на всички места да се имунизират: в парковете, в огромните търговски центрове, в отдалечените села, във ведомствата, компаниите и учебните заведения. Но не им се обръща съвсем никакво внимание.

Каква са аргументите? Главният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев посочва една от тях: „ Решението дали да се имунизираме се взима по-скоро прочувствено, в сравнение с рационално. Не знам друга страна в Европа да предлага толкоз необятна естрада за изложение навън антиваксърски настроения, в това число от страна на сътрудници медици ".

Социалните мрежи популяризират тайни теории

Конспиративните теории освен са необятно публикувани в обществените мрежи, само че и мнозина им имат вяра. Според едно скорошно медийно изследване, България е единствената страна в Европейски Съюз, в която от година на година от ден на ден хора имат вяра на наличията в обществените мрежи - в цялостно несъгласие с останалите страни от Общността, в които наклонността е тъкмо противоположната.

„ Има директна връзка сред склонността да предпочиташ дезинформациите и тайните теории за Ковид и ниското доверие към държавното управление ", споделя медийната експертка Ралица Ковачева. „ Две лекарски сдружения излязоха с противоположни позиции за Ковид и ограниченията за ограничението на пандемията ", споделя тя.

Много лекари са срещу имунизациите

Още през цялото време управляващите излизаха с спорни послания във връзка с имунизациите против ковид. Освен това доста лекари се оповестиха срещу имунизациите. Разяснителната акция на здравните органи не бе изключително безапелационна. А към всичко това се прибавя събитието, че България от пролетта обитава в един тип трайна предизборна акция - съставянето на държавно управление се проваля към този момент за повторно.

През ноември предстоят третите парламентарни избори за годината. Поради това, както споделя адвокатката Мария Шаркова, специалистка по здравно право, политиците се въздържат от ясни изказвания по отношение на имунизациите. „ Всъщност отношението към тази зараза не е професионално - взимат се по-скоро политически решения. Именно поради тази изборна каскада, в която се намираме, на политиците не им се желае да напущат зоната си на комфорт и се боят от другите реакции в обществото ", добавя тя.

Учителите съвсем не са имунизирани

Сравнително ниска е и квотата на ваксинираните учители. По този мотив служебният министър на образованието професор Николай Денков се безпокои за началото на образователната година. „ Относително малко учители са имунизирани - към 30 % ", споделя министърът. Това е резултат от разнопосочните послания, в това число от представители на медицинските и научни среди - това ги е объркало.

Много е значимо другите специалисти да се концентрират върху убеждаването на учителите, че имунизациите са нещо положително за тяхното здраве, за здравето на децата и в последна сметка да играят решаваща роля за присъственото образование в учебните заведения, декларира Денков. „ При това може да се употребява всеобхватният опит на други страни, в това число на Германия. "

Денков обаче е уверен, че въвеждането на наложителна имунизация за учебния личен състав в България няма да действа: „ Всяко обвързване, което се вкарва за хората, би трябвало да се употребява с избрана социална поддръжка. А в България социална поддръжка за имунизациите няма. Опитите имунизациите да бъдат наложени, просто ще пропаднат. "

Текстът е от
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР