В Несебър , в която се настоява за бързи мерки,

...
В Несебър , в която се настоява за бързи мерки,
Коментари Харесай

Кръстьо Пеев: Стартираме подписка, за да се реши проблемът със Спешната медицинска помощ в Несебър

В Несебър, в която се упорства за бързи ограничения, свързани с обезпечаването на незабавна и неотложна здравна помощ на територията на общината. 

Това съобщи във Фейсбук общественикът Кръстьо Пеев , който. Отвореното писмо е адресирано до Министъра на Здравеопазването, Регионалната здравна ревизия в Бургас, Кмета на Община Несебър и Общински съвет-Несебър.

В него се упорства да се разкрие Център по неотложна помощ с непрекъснат стационарен екип, който да се обезпечи финансово от Община Несебър, както и да се запазят двата екипа с коли за спешна помощ към Спешния център в града. Искания са отправени и за курорта „ Слънчев бряг “ и град Обзор

Публикуваме цялостното изявление на Кръстьо Пеев във Фейсбук без редакторска интервенция:

„ През миналата седмица организирах серия от срещи с лекари, медицински личен състав и хора, работещи и работили в Бърза помощ.

Заедно с тях преминахме през обстоятелствата, особеностите, спънките, административната отпадналост и груповото безхаберие, довели до тази ужасяваща действителност, пред която сме изправени през днешния ден, като общество!

Първо обстоятелствата:

На територията на община Несебър оперират две държавни коли за спешна помощ с мобилни екипи, само че стационарен екип няма! И двете коли за спешна помощ са ситуирани в Здравна къща в. Несебър. Те покриват цялата община: от село Равда, през Несебър, к.к. „ Слънчев бряг “, Свети Влас, к.к. „ Елените “, селата Кошарица, Оризаре, Тънково, Гюльовца през планинските проходи към селата Баня, Приселци, Паницово и Раковсково до Обзор!

Точно по този начин – Обзор, който е на повече от час път от Несебър!

Два екипа – две коли за спешна помощ – стационарен екип няма! Това значи, че когато и двете коли за спешна помощ са на адрес, което е съвсем непрестанно, в незабавния център няма кой да ви посрещне. След което или отивате „ някъде на частно “ или тръгвате за Бургас.

Преди да продължим, е значимо да изясним понятието, какво е Спешен Медицински Център: съгласно Министерството на здравеопазването Центровете за Спешна Медицинска Помощ /ЦСМП/ са лечебни заведения, в които медицински експерти с помощ на различен личен състав оказват незабавна здравна помощ на болни и потърпевши лица в дома на местопроизшествието и по време на превозването до възможна хоспитализация.

Най-близкият до Несебър подобен център е в окръжната болница в Бургас, където действително се откарват всички по-сериозни случаи от общината (около 1/3). 

Според министерството незабавен център в Несебър няма. Какво има тогава?

В кашата, наречена Здравна промяна, постоянно потребностите от помощ по обитаеми места се посреща от по този начин наречения Център по неотложна Помощ /ЦНП/ който, макари да няма статута на ЦСМП, въпреки всичко има медицински експерти, които могат да оказват помощ на потърпевши съгласно потребностите им. Преглед, култивиране на рана, и впрочем, всички знаем защо се върви в незабавен център. В доста общини в България неналичието на ЦСМП е обезщетена точно с проведени ЦНП, където даже и минимални екипи на промяна от по един доктор и един фелдшер/мед. сестра, могат да посрещат заболели и потърпевши, като при този формат оказват нужната помощ в към 75% от случаите, а останалите 25% биват превозени с коли за спешна помощ до регионалните центрове. Всъщност тъкмо това е, което липсва и в Несебър.

Има ли потребност от незабавен център на територията на община Несебър?

С непрекъснато население от над 30 000 души, в летните месеци общината се трансформира в град с размерите на Варна. И в случай че приемем, че съществена част от тези хора са задгранични туристи, които биха могли да бъдат посрещнати от десетките частни медицински центрове. Обаче! Към тези 30 000 непрекъснато живущи би трябвало да прибавим най-малко още толкоз личен състав, който идва при започване на месец май и е тук доникъде на септември.

Отделно се следи доста нарастване на българските туристи. Всички те, без значение дали са здравно обезпечени, звънят на незабавен номер 112, когато имат потребност от незабавна помощ. Допълнително отежняващ факт е, че всеобщо коли за спешна помощ се викат и за туристи. И по този начин се оказва, че всеки един ден двете общински коли за спешна помощ би трябвало да са в подготвеност да посрещнат потребностите на община с територия от 420 кв. км, и население от 100-150 000 души – с две коли за спешна помощ!

Знаете ли какъв брой командировани лекари има в общината тази година – нула! За съпоставяне в полицията непрекъснато командированите в дейния сезон са 63 индивида, като общо за сезона са 186 служителя на реда. За тях общината отпуска помощно финансиране в размер на 430 000 лева

Днес изпратихме отворено писмо до министъра на опазването на здравето, в което се описали всички тези проблеми и сме създали съответни оферти. Но остава въпроса за кабинетите по неотложна помощ.

Кой би трябвало да провежда и обезпечи подобен център на територията на общината? Това е обвързване на кмета!

Има ли средства? Според бюджета за 2022 година за опазване на здравето Община Несебър е отделила съвсем 1 000 000 лева! Според доклада тези пари са отишли за прехрана на материала база, учебни лекари, помощ за център по хемодиализа и така нататък

Тук поражда въпросът задоволителни ли са тези пари за поддържане на център по неотложна помощ? Извършихме инспекция на практиките в други черноморски общини и открихме, че:

В Община Царево има кабинет по неотложна помощ и там обезпечаването му се прави точно от общината, като общия разход там е в размер на 200 000 лева
Също по този начин има проведена от общината процедура за предоставяне на наряди от локалните лекари.

Община Приморско има построена смесена форма и също дават неотложна здравна помощ за жители и посетители като тази процедура също се дофинансира от общината.

И в този момент огромният въпрос: за какво, откакто изрично има потребност, има работещи процедури, има средства и има метод, за какво няма? Отговорите са няколко, само че най-важният е, тъй като явно няма предпочитание от страна на локалните ръководещи.

Какво е решението?

Всички лекари, медицински сестри и фелдшери, с които приказвах са безапелационни, че има потребност от спомагателни коли за спешна помощ и откриване на ЦНП.

Какво би трябвало да се направи:

В Несебър: да се разкрие Център по неотложна Помощ с непрекъснат СТАЦИОНАРЕН екип, който да се обезпечи финансово от Община Несебър.

В к.к. „ Слънчев бряг “ в медицински център „ Др. Димитър Пеев “ да се отвори ЦНП и да се разположат още две държавни коли за спешна помощ и стационарен екип.
значими разяснения:

-центърът е благосъстоятелност на община Несебър, макар сериозното му неглижиране и липса каквито и да е вложения от десетилетия.
– в диалози с лекари и сестри от частните клиники, десетки от тях обявиха безапелационната си подготвеност да дават наряди в подобен ЦНП в Слънчев бряг, в случай че той бъде отворен.
-според шефа на здравното заведение други Петко Илиев. подобен център може да работи изцяло сполучливо и пълноценно и да посрещне голямата нужда от незабавен център в комплекса. Той е безапелационен, че ще се намерят лекари, които да покрият дежурствата, в случай че общината обезпечи материалната база.
-този медицински център се намира в доста по-добра позиция, от която колите за спешна помощ да потеглят и да покриват потребностите на общината.

Гр. Обзор – ужасяващата действителност е, че наши коли за спешна помощ съвсем не вървят до Обзор и селата Баня и Приселци поради дългия и сложен път. Такива отиват от прилежащата община Бяла, която обаче с най-малък запас обслужва в дейния сезон конгломерат с обитаеми към 40 000 души.

Месните споделят: „ в случай че ще чакаш кола за спешна помощ в Обзор, си жертван. “ и “Хората просто си умират! “

В Обзор също има общински медицински център, който обаче приютява… 1 ортодонт!

Този център е под контрола на кмета на община Несебър, Николай Димитров. И тук решението е същото:

– общината разкрива Център по неотложна Помощ в общинското здравно заведение и поема неговото застраховане.
– Координира се график сред частните медицински практики за даване на наряди в центъра
– Министерството на здравеопазването да даде най-малко 1 кола за спешна помощ позиционирана целогодишно в този Център.

Длъжен съм да отбележа, че съвсем всяко едно здравно лице, с което се срещнах съобщи надълбоко страдание за положението на системата и съобщи изрично предпочитание и подготвеност за подпомагане.

Личните лекари на територията на община Несебър имат по закон подписани контракти с разнообразни незабавни центрове в Бургас. Ако подобен бъде оголен в гр. Несебър те ще могат да подписват контракти с локалния център и по този начин безпределно да улеснят всички жители на общината.

Всички оферти са съответно написани и изпратени по формален път до министерство на опазването на здравето, Областния шеф, началника на РЗИ гр. Бургас, Кмета на Община Несебър и Председателя и общинските съветници от Общински съвет Несебър.

Няколко заключителни думи.

Здравната система е в мъчно и комплицирано положение. Проблемите ни са повече от съществени както на национално, по този начин и на локално равнище и сигурно няма по какъв начин да оправят с магическа пръчка.

Но изрично можем да заимстваме към този момент работещи практики от други общини и да ги използван час по скоро.

Има и средства.

Време е за дейности! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР