„В непрекъснато променящите се глобални предизвикателства безспорно най-належащият въпрос, който

...
„В непрекъснато променящите се глобални предизвикателства безспорно най-належащият въпрос, който
Коментари Харесай

Ива Петрова: Енергийният преход трябва да бъде плавен и икономически ефективен

„ В непрестанно изменящите се световни провокации несъмнено най-належащият въпрос, който стои пред нас е този за енергийния преход и постигането на въглеродна индиферентност “. Това сподели заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на Четвъртия Софийски стопански конгрес. „ България интензивно работи за реализиране на упоритостта на европейско равнище за климатична индиферентност към 2050 година “, добави тя. По нейните думи осъзнавайки сериозността и спешността на това предизвикателство, енергийният преход би трябвало да бъде равномерен и стопански ефикасен. Според заместник-министър Петрова, макар че провокациите са световни и споделени, то решенията, които се взимат на национално равнище би трябвало да отразяват спецификите на енергийните системи и националния капацитет и запаси, с които разполага страната ни.

„ В този подтекст България има самодеен и резистентен метод, който разпорежда основна роля на нуклеарната енергетика в тези процеси “, добави Ива Петрова. По думите на замесник-министъра страната ни има ясно изразена дълготрайна упоритост за увеличение на каузи на възобновимите енергийни източници в енергийния микс, включително на водород и биогаз. „ Правителството одобри Национална атомна пътна карта, която обрисува нашата религия в капацитета на водорода във връзка с прехода, както и нуждата от намиране на съответни решения “, сподели още Ива Петрова.
В рамките на икономическия конгрес енергийният заместник-министър уточни, че в Националният Интегриран проект в региона на климата и енергетиката има яснo изразена траектория за понижаване на каузи на изкопаемите горива. Според заложения сюжет общото ползване на твърди, течни и газообразни изкопаеми горива се чака да намалее съвсем на половина през 2040 година спрямо 2020 година Към момента се работи интензивно в посока актуализиране плана на План, който ще отрази рекомендациите и поставените цели на Европейската комисия.

„ Постигането на безпристрастен във връзка с климата бранш, върви ръка за ръка с напъните ни за гарантиране на сигурността, надеждността и достъпността на доставките на сила за жителите и бизнеса “, безапелационна бе Ива Петрова. Тя уточни редицата начинания, в които взе участие страната ни, както и междусистемната съгласуваност, като основни условия за гарантиране на енергийната сигурност на България и на целия район на Югоизточна Европа.

По думите на заместник-министър Ива Петрова за страната ни предстоят редица стратегически решения, които би трябвало да намерят съответни измерения. „ Енергийният преход е развой обвързван с дълбока обществена и цялостна икономическа промяна “, добави тя. Според Ива Петрова от изключителна значимост е смяната на държанието на всички пазарни участници, както и на моделите на ръководство. Като сполучлив образец заместник-министърът даде решенията, които се формулират на мрежови принцип в така наречен екосистеми, в които присъединяване взимат необятен кръг от заинтригувани страни.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР