В неотдавнашно интервю руският икономист и политик Сергей Глазиев подчерта

...
В неотдавнашно интервю руският икономист и политик Сергей Глазиев подчерта
Коментари Харесай

БРИКС: Обща валута на съюза е неизбежно развитие според руски икономист

В неотдавнашно изявление съветският икономист и политик Сергей Глазиев акцентира неизбежността на световната комерсиална валута в сегашния стопански подтекст.

Той предложи приемането на единна единица за интернационална търговия в границите на алианса БРИКС – идея, която набра известност през годината.

Глазиев дефинира съществуващата парична система като “ ” и се застъпи за значително преразглеждане на интернационалната финансова рамка. Като фактор за това той уточни намаляването на смисъла на щатския $.

Намаляващото разпространяване на зелените пари в международната стопанска система акцентира нуждата от различна разчетна единица за международните транзакции. Следователно концепцията за единна валута може да се окаже по-правдоподобна, в сравнение с се смяташе до момента.

В светлината на растежът и смисъла на БРИКС се появиха полемики по отношение на единна валута, като се изследват разнообразни подходи, като да вземем за пример цифрови активи или обвързването ѝ със злато.

Въпреки че скептиците отхвърлят осъществимостта на тази идея, Глазиев твърди, че комерсиалната валута на БРИКС може би в действителност е неизбежна:

Глазиев акцентира още, че зависимостта от щатския $ понижава, изключително в границите на Евроазиатския стопански съюз, където националните валути най-вече го заместват.

В умозаключение Глазиев удостовери, че блокът БРИКС разполага с жизнерадостен модел за такава валута, учреден освен на подбрани национални валути на страните членки, само че и на кошница от търгувани артикули.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР