В неделя в силистренското село Смилец ще се състои традиционният

...
В неделя в силистренското село Смилец ще се състои традиционният
Коментари Харесай

Празник на динения маджун в село Смилец

В неделя в силистренското село Смилец ще се състои обичайният Празник на динения маджун. Това оповестяват от община Силистра, които, дружно с читалище " Светлина - 1906 " и кметското наместничество в Смилец, са уредници на проявата.

Тази година празникът е отдаден на 190-годишнината от основаване на селото. Основен акцент ще бъде представянето на книга, разказваща историята на обитаемото място.

Програмата планува конкурс за най-вкусна домашна баница и ателие за разработване на фенери от динени кори. Ще има и ревю на национални носии и украшения, показани от деца. Предвидена е богата фолклорна стратегия.

Подготовката за празника стартира със засяване на бостан още напролет. Целият развой " от равнищата - до тавата " е забавен за другите генерации, които вземат участие в дейностите месеци наред. При засяването по традиция - с цел да се родят огромни дини, бабите и децата се търкалят в бостана.

За да се подготви диненият мед (маджун), дините се изстъргват, изсипват се в съдове и се поставят на огън, до момента в който се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари още веднъж до сгъстяването му. В земята се издълбават по този начин наречените " котлони ", в които се пали огън, с " гнезда " за съдовете и излаз за дима.

Диненият мед се е употребявал в старите и сложни времена като подсладител. Може да се употребява и от диабетици.

Целта на празника е да предизвиква приемствеността на традициите сред поколенията. Тази година той ще протече под наслов „ Миналото е в книгата, бъдещето е в децата ни “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР