В неделя католиците по света честват Възкресение Христово.Над 20 000

...
В неделя католиците по света честват Възкресение Христово.Над 20 000
Коментари Харесай

Днес католиците в България посрещнаха Великден

В неделя католиците по света празнуват Възкресение Христово.

Над 20 000 души в пловдивска област честват на този ден.

“По традиция за Великден първото яйце наложително е аленото яйце. Червеният цвят символизира Христовата кръв. И то се отделя за къщата и се пази до идващия Великден, когато има поверие, че по него се гадае каква ще бъде годината”, споделя Дияна Начева, предава

Подготовката за Великден в дома на семейство Начеви от пловдивското село Житница е почнала още от Велики четвъртък с боядисването на великденските яйца и месенето на присъщите за Житница маслени курабии. Семейството ще съблюдава традицията на Великден на празничната софра наложително да участва агнешкото месо.

Фамилията с изключително неспокойствие посреща Христовото Възкресение. Точно преди 3-години по това време се сбъдва най-съкровената фантазия на Венцислав- да се допре до папата. Ученикът има достойнството да служи с главата на римокатолическата черква по време на литургията му в Раковски. Тогава стискайки в ръце фотография на папа Франциск, го моли за подпис и се случва нещо извънредно.

“Бях подготвил тази картичка, държах я в ръцете ми с маркера. Хората към мен ми споделяха, че той няма да мине около мен, че няма да ми се подпише. Но след това, откакто мина около мен -ме видя. Дойде до мен ", спомня си за този трогателен ден Венцислав Марков.

“Маркерът първоначално не беше написан. Разписа го на челото ми. След което се подписа на картичката. Аз подобен миг в никакъв случай не бях изпитвал в живота ми. Нещо стана с мен. Не можех да си заставам на краката”, споделя Венцислав за срещата си с папа Франциск.

Оттогава до момента всеки Великден го връща към този спомен. Поглежда и към персоналния подарък, който папата му прави - броеница, която младият мъж пази и до ден сегашен.

Този Великден за католическата черква в Житница ще е по-специален.

“За първи път на Великденската пасхална литургия ще свирим с първия цифров орган в България. Литургията ще бъде извънредно тържествена, тъй като тогава органът свири тути, т.е. всички регистри”, сподели Милко Петров.

А през днешния ден на Великден семейство Начеви чака чудото на Възкресение и си пожелава здраве и светлина.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР