В неделя Българската православна църква избира четвъртия си духовен глава

...
В неделя Българската православна църква избира четвъртия си духовен глава
Коментари Харесай

Четвъртият патриарх: Кой ще оглави Българската православна църква

В неделя Българската православна черква избира четвъртия си нравствен глава от възобновяване на патриаршията насам , съобщи кореспондент на БГНЕС. Това се случва откакто патриарх Неофит издъхна на 78-годишна възраст на 13 март т.г.

Българската православна черква (БПЦ) - Българска Патриаршия се ръководи от Свети синод, а всяка епархия - от своя архиерей, който носи купата митрополит. Върховен управителен орган на Българската православна черква - Българска Патриаршия е Светият Синод, който се състои от Българския патриарх и епархийските митрополити.

От 24 февруари 2013 година негов ръководител бе Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски. Негово Светейшество издъхна в 22.22 часа на 13 март в реанимацията на Военномедицинска академия.

Григорий Врачански

Врачанският митрополит Григорий е роден със светското име Красимир Маринов Цветков през 1970 година в Ботевград . Средното си обучение придобива в Природоматематическата гимназия в града.
 
 Григорий Врачански БГНЕС

Приема отшелнически постриг през 1996 година в Хаджидимовския манастир " Св. Георги " от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На идващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през идната година - за йеромонах.

По-късно се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет " Каподистрия ". 2007 година е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

В 2011 година е назначен за свещеник на Троянския манастир, а през 2014 година е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 12 март 2017 година след провеждането на канонически избор с цялостно единогласие Григорий е определен за Врачански митрополит.

След гибелта на патриарх Неофит на 13 март 2023 година Светият синод избра Врачанския митрополит за собствен наместник-председател. Решението бе взето с единогласие.

Даниил Видински

Видинският митрополит Даниил - Атанас Трендафилов Николов , е роден на 2 март 1972 година в град Смолян.

Завършва главно и приблизително обучение в родния си град.
 
 Даниил Видински БГНЕС

През 1996 година записва и учи Английска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски " , а на идната година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 година е признат като послушник в Хаджидимовския манастир „ Св. вмчк Георги " под духовното управление на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07 август 1999 година е постриган от него в монашество, а на идващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 година приключва Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ".

На 21.07.2004 година е изпратен на смирение в Роженския манастир „ Рождество Богородично ". На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 01.06.2006 година е възведен в архимандритско достолепие .

По решение на Св. Синод на 20.01.2008 година е хиротонисан за свещеник с купата Драговитийски в ПКСХП „ Св. Александър Невски " и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 година, когато по молба на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която служба извършва до 4 февруари 2018 година, когато е канонично определен за Видински митрополит от Св. Синод.

Гавриил Ловчански

Светското име на митрополит Гавриил е Цветан Методиев Динев . Той е роден е на 16. 07. 1950 година в гр. София. От 1953 година до 1966 година фамилията му живее в Чехословакия, където той приключва и главното си обучение. След завръщането си в България и довеждане докрай на гимназия, през есента на 1969 година е признат за студент във Висшия инженерно-строителен институт в София, който приключва през 1973 година По време на своето следване там той се среща и контактува с блаженопочиналия Левкийски свещеник Партений, който става и негов изповедник.
 
 Гавриил Ловчански Снимка: Българска Патриаршия

През 2007 година митрополит Гавриил става Ръководител на Работната група по въпросите на религиозното обучение при Св. Синод. От 2009 година насам той оглавява Върховния църковен съвет при Св. Синод. През 2011 година стартира да управлява и Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП.

На 08 февруари 2012 година Ловчанският митрополит Гавриил е почетен със званието " почетен член " на българската Камара на инженерите в капиталовото планиране.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР