В най-студените зимни месеци, разходите за отопление обикновено са сериозна

...
В най-студените зимни месеци, разходите за отопление обикновено са сериозна
Коментари Харесай

Асоциацията на топлофикационните дружества със съвети за пестене на битова гореща вода

В най-студените зимни месеци, разноските за отопление нормално са сериозна част от разноските на доста фамилии. Именно тогава хората употребяват и допустимо най-вече гореща вода, с цел да се стоплят.

Председателят на Асоциация на топлофикационните сдружения в България инж. Кремен Георгиев и енергиен специалист даде експертни препоръки за усъвършенстване на потреблението на битова гореща вода.

„ Всеки градус по-хладка вода по време на къпане, миене на чинии или просто измиване на ръцете, икономисва пари! Ако желаете да икономисате, не използвайте доста гореща вода. “ сподели специалистът и ръководител на Асоциация на топлофикационните сдружения в България инж. Кремен Георгиев.

Във връзка с разликата в разхода за затопляне на един пространствен метър топла вода в обособените здания, специалистът обясни, че нормативната уредба взема поради, че всяка абонатна станция има своите специфики и цената е друга. В тази връзка Наредбата за топлоснабдяването регламентира Методика за доклад и систематизиране на силата.

„ Спецификата зависи от това какъв брой клиенти зарежда абонатната станция, какъв брой е огромна постройката, респективно сградната апаратура, санирана ли е постройката и така нататък Колкото повече хора употребяват битова гореща вода в етажната благосъстоятелност, толкоз по-ниска е и цената, заради по-ниския характерен разход на сила за затопляне. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

Експертите от Асоциация на топлофикационните сдружения в България предлагат инсталацията за битова гореща вода в цялата постройка да бъде изолирана, което ще редуцира характерния разход за затопляне.

„ Внимателната приложимост на битова гореща вода е добър метод да спестите сила. На пазара се оферират енергоспестяващи термостатични смесители, както и аератори за душ. Благодарение на сходни уреди струята при един и същи дебит повишава своето налягане, обогатява се с О2 и пропуща точното количество гореща вода за постигане на мечтаната температура. Не би трябвало да се позволяват и повреди. Едно течащо кранче пропуща скъпо количество топлинна сила, което можете да спестите. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

Експертът предизвести, че би трябвало да се следи и срокът на валидност и за инспекция на водомерите. Инж. Кремен Георгиев подсети, че, както водомерите за топла вода, по този начин и топломерите и самостоятелните разпределители, които регистрират потреблената топлинна сила, би трябвало да бъдат сменени с съвременни уреди с опция за отдалечен доклад до януари 2027 година.

„ С прекосяването към отдалечен доклад на потребената топлинна сила и битова гореща вода визитите на инкасатори в дома Ви ще останат в историята, дружно с прогнозните и изравнителни сметки. С отдалечения доклад плащате тъкмо толкоз, колкото сте потребили. “ сподели инж. Кремен Георгиев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР