В най-новия пробив в областта на протезната технология изследователи от

...
В най-новия пробив в областта на протезната технология изследователи от
Коментари Харесай

Уникална протеза се движи чрез силата на магнит и ума

В най-новия пробив в региона на протезната технология откриватели от Италия показаха роботизирана ръка, която се ръководи с магнит. Тук няма жици или електрически кабели - вместо това ползвателят ръководи придвижванията на пръстите единствено благодарение на мозъка си и силата на магнитите. 

34-годишният Даниел, който губи лявата си ръка през септември 2022 година, е направил шестседмичен тест на устройството:

„ Изведнъж се оказах без ръка: в един миг я имах, а в идващия я нямаше “, споделя той в изказване. Даниел е бил идеалният претендент за експериментиране на роботизираната ръка, защото към момента управлява мускулите, които са движили пръстите на лявата му ръка, и е запазил някои фантомни чувства.

„ В предмишницата има 20 мускула и доста от тях управляват придвижванията на ръката. Много хора, които са изгубили ръката си, не престават да я усещат по този начин, като че ли тя към момента е на мястото си, а останалите мускули се движат в отговор на командите от мозъка “, изяснява ръководителят на екипа професор Кристиан Чиприани от Института по биороботика към Scuola Superiore Sant`Anna в Пиза.

През април 2023 година в ръката на Даниел бяха вградени шест магнита, деликатно насочени в мускулите, тъй че всички магнитни полета да сочат в една и съща посока. Роботизираната ръка Mia Hand, създадена от Prensilia, е инсталирана върху гнездо от въглеродни нишки, съдържащо всички електрически системи, тъй че няма забележими кабели, откакто протезата е сложена на мястото си, написа IFLscience.   



Технологията, по която работи протезата, се назовава миокинетично ръководство. Когато мускулите на ръката се редуцират, магнитите се движат и това придвижване алгоритмично се трансформира в команда, която роботизираната ръка извършва.

За екипа резултатите са много изненадващи. Даниел съумя да извършва с роботизираната ръка задания, които изискват съгласуваност и тънък двигателен надзор, като да вземем за пример отваряне на буркан, затваряне на цип и рязане с нож. Той също по този начин съумя да приспособява силата, прилагана от пръстите, което му разреши да борави с деликатни и чупливи предмети.

„ Тази система ми разреши да възстановя изгубените чувства и страсти: като че ли движа личната си ръка. Като утвърждение, не се срещат доста по-добри от това. Подкрепен от този триумф, Чиприани сподели: „ Готови сме да разтеглим тези резултати за по-широк кръг ампутации “, споделя Даниел.

Подобряването на чувствителността на протезите е съществена цел на учените, работещи в тази област. Изминахме дълъг път от първите опити за заменяне на крака и днешните бионични творения могат да реализират равнище на придвижване и надзор, което в миналото е било считано за невероятно. Тази магнитно следена ръка е още една впечатляваща иновация. 

„ Да забележим труда на дългогодишни проучвания, осъществен в това проучване, е огромна страст. Съвместната работа с Даниел ни даде съзнанието, че можем да създадем доста, с цел да подобрим неговия живот и живота на доста други хора. Това е най-голямата мотивация, която ни кара да продължаваме работата си и постоянно да се стараем да бъдем по-добри “, споделя първият създател Марта Герардини. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР