В най-многолюдната провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия днес се

...
В най-многолюдната провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия днес се
Коментари Харесай

Регионални избори в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия

В най-многолюдната провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия през днешния ден се организират районни избори. Вотът се възприема като тест както за ръководещата в Берлин социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц, по този начин и за опозиционния Християндемократически съюз на новия водач Фридрих Мерц,

В последните допитвания води консервативният Християндемократически съюз и евентуално ще успее да резервира властта. Само три % по-малко получават социалдемократите, които години наред управляваха в Северен Рейн-Вестфалия.

Провинцията, където се намира индустриалната Рурска област, е считана за бастион на социалдемократите, обичайно защитаващи ползите на хората на наемния труд. Най-сериозен растеж спрямо изборите преди пет години означават Зелените - от 6,4 % през 2017 година на предстоящи 17 на 100 през днешния ден.

В локалния парламент в Дюселдорф евентуално ще влязат още либералите, които губят съвсем половината от поддръжката спрямо предходния избор, както и популистката партия „ Алтернатива за Германия " без смяна в предстоящите гласове. Прогнозните резултати сочат, че в основната федерална провинция може да бъде реализирана ръководеща коалиция сред християндемократите и Зелените, само че не може да се изключи и лявоцентристко ръководство на социалдемократите със партията на Зелените.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР