В навечерието на традиционните ваканционни пътувания за Коледа и Нова

...
В навечерието на традиционните ваканционни пътувания за Коледа и Нова
Коментари Харесай

Изтеглиха над 13 хил. литра некачествени горива от пазара

В навечерието на обичайните ваканционни пътувания за Коледа и Нова година, инспектори на Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) ревизираха 51 обекта, разпространяващи течни горива на територията на цялата страна. Екипи на Главна дирекция надзор на качеството на течните горива (ГД ККТГ) са направили 48 планови инспекции на бензиностанции. Изпълнена е и една инспекция по сигнал, оповестиха от Агенцията. Съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, Агенция Митници и Национална агенция за приходите са тествани 2 бензиностанции.

При инспекциите са взети 77 проби от течни горива. От тях 32 проби са на автомобилни бензини, 42 проби на гориво за дизелови мотори, 3 проби на маркирано гориво за извънпътна техника и селскостопански машини.

След изпитване в акредитирана лаборатория, за 6 от взетите проби са открити несъответствия с условията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) и Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ).

При 4 от пробите е открито противоречие на течните горива с условията за качество, според условията на ЗЧАВ. Най-често срещаното отклоняване от нормите, заложени в „ Наредбата за условията за качеството на течните горива, изискванията, реда и метода за техния надзор “ (НИКТГУРНТК) при автомобилните бензини е по индикатор „ дестилационни характерности ”. При горивото за дизелови мотори е открито противоречие за индикатор „ пламна температура ”. За останалите 2 проби е открито противоречие с условията на ЗЕВИ за наличие на биогориво в течно гориво.

В резултат на тези инспекции и по отношение на откритите несъответствия, от началото на месец декември 2019 година от пазара са изтеглени 13861 литра течни горива. От тях 3624 литра са авто бензин, а 10237 литра са гориво за дизелови мотори. На нарушителите са издадени 3 Наказателни постановления (НП) с наложени имуществени наказания в размер общо на 30 000 лева /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР