В навечерието на професионалния празник на българската полиция директорът на

...
В навечерието на професионалния празник на българската полиция директорът на
Коментари Харесай

ОДМВР-Кюстендил и отдел „Държавен архив“ дариха на Музея на МВР дигитално копие на изложбата „История на полицията в Кюстендилско“

В навечерието на професионалния празник на българската полиция шефът на ОДМВР ст. комисар Георги Ванев и началникът на отдел Държавен списък – Кюстендил Петър Шейков предоставиха на Музея на МВР дигитално копие на фото-документалната галерия „ История на полицията в Кюстендилско “.

Експозицията, взаимна самодейност на двете институции в града, обгръща интервала 1878 – 1945 година За основаването й са употребени документи от архивни фондове, съхранявани в институцията и фотоси, предоставени от някогашни чиновници. В нея са показани повече от 120 документа на 22 пана от фонда на архива, документи и фотоси от персоналния списък на някогашни чиновници на Министерство на вътрешните работи, работили в Кюстендилско. Посетителите могат да се срещнат с първите нормативни документи – „ Временни правила за основаване на полицейската волнонаемна стража и въоръжени локални караули в България “ и „ Правилник за устройството на полицията в България “ от 1878 година, с Устава за полицейската стража в Княжество България от 1883 г, първия Закон за пограничната стража от 1887 г, Закона за полицията от 1889 година Представени са данни за първия боен комендант на Кюстендил Николай Савойски и краткотрайно изпълняващ длъжността Кюстендилски областен шеф, за Николай Овсяни – първия титулярен областен шеф на Кюстендилски окръг, чието обвързване е било установяването на локалните управляващи и полиция, която да обезпечава реда и спокойствието в поверените им окръзи. Сред документите  са и любопитни обстоятелства за първия кюстендилски околийски шеф Димитър Попгеоргиев Беровски – образован деятел, герой за самостоятелна българска черква, челник и началник на Разложкото въстание, както и за околийския шеф в Дупница Панайот Върбанов – съмишленик на Васил Левски във Великотърновско.

В писмото си до шефа на Музея на Министерство на вътрешните работи ст. комисар Георги Ванев напомня, че изложбата в Кюстендил бе открита във връзка със 140-годишнината от основаването на Министерството на вътрешните работи и показва убеденост, че тя ще се обогати с документи от по-новата история на Министерство на вътрешните работи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР