В навечерието на отоплителния сезон припомняме някои полезни съвети за

...
В навечерието на отоплителния сезон припомняме някои полезни съвети за
Коментари Харесай

Вижте някои прости трикове, които помагат да пестим енергия в студа

В навечерието на отоплителния сезон припомняме някои потребни препоръки за икономисване на топлинна сила от потребителите. От Асоциация Активни консуматори ни осведомят по какъв начин да пестим сила през зимата, написа Sofia24.bg .

- Когато проветрявате по-добре отваряйте необятно прозорците за малко време, в сравнение с леко отворени прозорци за нескончаем интервал.

- Не отоплявайте цялото жилище единствено с един нагревател. В този случай радиаторът ще работи оптимално, разпределителят ще регистрира огромен брой деления и сметката за отопление ще бъде доста по-голяма, в сравнение с при потребление на всички радиатори на пестелив режим.

- Обърнете изключително внимание на решетките, мебелите и завесите пред радиаторите – преградите пред отоплителните тела водят до загуба на част от топлината. Това понижава успеваемостта на радиатора и усилва потреблението на топлинна сила.

- Недобре уплътнените прозорци и порти, както и неприятната топлоизолация на жилището са фактор за увеличено ползване на топлинна сила. Уплътнете добре вратите и прозорците на жилището - по този начин ще намалите количеството на топлинна сила, належащо за стоплянето на пространствата ви. Добре уплътнените порти и прозорци, както и положителната топлоизолация на жилището са значим фактор за реализиране на комфорт с по-малко топлинна сила.

- За да избегнете преразход на топлинна сила от радиаторите, в никакъв случай не оставяйте радиаторните вентили на оптималната позиция. В това състояние вентилът не се затваря автоматизирано и разпределителят регистрира огромен разход на сила. Това ще усили сметката ви.

- Не се стремете да поддържате идентична температура в цялото жилище. По- икономично е в неизползваните пространства да се поддържа по-ниска температура. По-ниските температури в стаите през нощта и денем, когато сте на работа, също водят до икономисване на топлинна сила, без това да се отрази на Вашия комфорт.

- Когато се постанова по-дълго време да отсъствате от жилището или обещано помещение няма да се употребява - не затваряйте вентила до дъно. Оставете го на делението " * ". Така даже на открито да паднат доста ниско температурите, радиаторите няма да замръзнат и да стане повреда.

- Ако не ползвате помещението за по-кратък интервал от време (например в границите на деня), поставете вентилите на състояние 1 или 2 и по този метод - когато се върнете в къщи, стаята по-лесно и икономично ще се затопли, когато върнете вентила в мечтаната позиция.

- Следете за повреди в крановете на мивките и душовете във Вашето жилище. Едно капещо кранче пропуща скъпо количество вода, което може да бъде спестено. Не допускайте щета на крановете и при съществуване на такава вземете неотложно ограничения за отстраняването.

- Ако отоплението е пуснато, само че радиаторите не греят добре – допустимо е в тях да има въздух. За да ги освободите от въздуха, отворете всички термостатни вентили на оптималната степен за 5 дни. Ако няма резултат от отварянето на вентилите, би трябвало да потърсите квалифицирана помощ. За да предотвратите появяването на сходен проблем, преди новия отоплителен сезон оставете вентилите отворени на оптималната позиция.

- Ако радиаторът грее при затворен термостатичен вентил - допустимо е това да се дължи на появяването на твърди частици в инсталацията – те пречат на естествената работа на вентила. В този случай, в случай че неколкократното внезапно затваряне не помогне, съществува опция за машинно и ръчно разчистване. При пораждане на сходен проблем, също би трябвало да се консултирате с специалисти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР