В навечерието на новия зимен сезон община Самоков вече е

...
В навечерието на новия зимен сезон община Самоков вече е
Коментари Харесай

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев пред „Труд“: Не може да развиваме зимен туризъм без инфраструктура

В навечерието на новия зимен сезон община Самоков към този момент е изцяло подготвена, с цел да посрещне хилядите фенове на зимните спортове. Какви вложения са направени, какво ново да чакат посетителите на Боровец и прилежащите курорти в общината, попитахме кмета Владимир Георгиев .

– Г-н Георгиев, за последните години с какви триумфи може да се похвали локалната администрация на Самоков в публичен проект – развиване на общината, осъществени планове?


– През последните години работим интензивно по подготовка и кандидатстване с планове по стратегии и ограничения. Това е от изключителна значимост за община Самоков, защото по този метод се обезпечава финансиране за възстановяване на инфраструктурата, влага се в образованието, обществената политика, екологията, опазването на здравето. Успяхме да осъществяваме планове за създаване на тръбопровод и канализация на селата Белчин и Доспей, както и на курорта Боровец на първи стадий. Имаме готови инфраструктурни планове за водопроводи и канализации по селата, които обгръщат всички села в подножието на Рила – Бели Искър, Маджаре, Мала Църква и Говедарци. Другият план е за създаване на водопровода на селата Широки дол, Райово и Продановци. Имаме подготвеност за кандидатстване и с втори стадий за идната година. Изградихме съвременен Център за ръководство на отпадъците, като се стремим да насърчаваме и разделното събиране. Внесохме и план за рекултивация на остарялото хранилище. От изключителна значимост бе планът за поправки на отделения в МБАЛ-Самоков и закупуване на съвременна здравна инсталация. Община Самоков също влага лични средства в здравна инсталация и мога да кажа, че от тази страна болничното заведение в Самоков разполага със модерно и съвременно съоръжение. Изпълнихме планове, посредством които внедрихме ограничения за енергийна успеваемост в три учебни заведения в Самоков, идната година ще осъществяваме и още един план за енергийна успеваемост в друго самоковско учебно заведение по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020. Със лични средства и средства от МОН построяваме сега съвременен физкултурен салон на най-старото учебно заведение в Самоков.

– А по отношение на обществените планове?

– Естествено, не може да не сме задоволени и от изпълнените обществени планове. Ще посоча най-големия от тях, посредством който изградихме Център за настаняване от фамилен вид. Благодарение на това 12 деца откриха собствен дом. Като продължение на ангажираността ни към тези деца, аплайваме с план за създаване на Център за социална поддръжка, където точно ще се оказват грижи и поддръжка за лица над 18 години. Отделно имаме работещ Консултативен център. Удовлетворен съм, че на 16 ноември подписах контракт за близо 4 300 000 лева по ПРСР, посредством който ще се обезпечи финансиране на главен ремонт на общински пътища. Тази седмица ще подпиша още един контракт, с който по същата стратегия ще осигурим над 2 млн. лева за ремонт на улици и тротоари в града. Успяхме да осъществяваме планове и със лични средства. В Самоков, Боровец и 24-те села поставихме енергоспестяващо осветяване, с което с изключение на икономии, реализираме и по-добра осветеност в обитаемоте места. От предходната година започнахме реализацията на план за видеонаблюдение и към този момент има инсталирани 75 камери в Самоков и 8 села. Значителни средства заделяме годишно за създаване на нови или реновиране на съществуващи детски и спортни площадки. Много съм задоволен от построяването на новия Крайречен парк, който изградихме с езеро, детски ъгъл, съвременен скейт парк, кътове за отдих.

В продължение на две години осъществяваме план, посредством който центъра на Самоков се трансформира в едно прелестно място за отдих и разходка. Имаме планова подготвеност за реализация на обновяването на крайградските паркове и превръщането им в атрактивни места за отдих, развлечение и спорт. Изграждаме цяла мрежа от велоалеи в града, което ни донесе тази година премия за „ Еко Община ”. Идеята е посредством пешеходни направления и велоалеи да осигуряваме подходи и към планината. От друга страна не мога да не подчертая, че три огромни плана имат подготвеност да бъдат осъществени на територията на община Самоков и те са свързани с туризма. Единият е за създаване на ваканционен спа комплекс в с. Белчин, другият е за голф комплекс в с. Горни Окол и третият е за цяло населено място в Плана планина

– Предстои откриването на зимния сезон – на територията на община Самоков, с изключение на Боровец, има и други места, които могат да бъдат развивани. Какви са прогнозите за дейния зимен сезон – ще има ли растеж на туристи, респективно и на доходи?


– Зимният туризъм в региона постоянно се е свързвал с изключение на с Боровец, само че и с Мальовица и Говедарци, които също разполагат със ски писти и въжен превоз. За начинаещи скиори, които вършат своите първи стъпки в спорта, и търсят по-спокойно и по-малко натоварено място, бихме предложили Мальовица. Там при по-скромен бюджет биха имали сериозен прогрес в усвояването на ски или сноуборд уменията. Мальовица също по този начин е и желано място от фристайл скиори, а даже и от нашия локален тим по сноуборд фристайл, които правят оценка високо характерностите на това място.

Зимният сезон „ чука ” на вратата и напълно скоро ще стартира дейната му част. Ски зона „ Боровец ” е в очакване на подобаващи температури за произвеждане на механически сняг и за първия натурален дъжд, с цел да могат и трасетата да бъдат готови оптимално и да посрещнат най-нетърпеливите запалянковци. Нов тип въжен превоз карта се предлага на гостите на курорта – сезонна карта за делнични дни, включваща и нощно каране, както и опцията за онлайн зареждане на въжен превоз картите, което с изключение на елиминиране на времето за очакване на опашки пред касите, подсигурява и 5% отстъпка от цената през месеците декември и януари.

Благодарение на напъните и вложенията на общината, тази година се осъществя първият стадий от замяна на водопровода и канализацията в Боровец, след което беше сложена напълно нова асфалтова настилка в централната част, към хотелите и лифтовите уреди. Казусът за пожарната в Боровец също беше решен и службата ще остане да действа при досегашните условия. Проведени бяха и две предсезонни срещи с всички виновни и ангажирани с естественото протичане на дейния зимен сезон институции. Всички обявиха цялостна подготвеност за обслужване и своевременна реакция при потребност. Записванията досега вървят добре, съвсем няма свободни места за Коледните и Новогодишни празници. Част от туроператорите декларират, че са продали контингентите си на 100% и съгласно техни данни има лек растеж в интереса към Боровец за сезон 2017/2018. Основният посетителски интерес е от страна на българи, а при чужденците максимален е делът на гостите от Англия, следвани от представители на Израел, Сърбия и Македония. Надяваме се и този сезон да записваме растеж в визитите и приходите, несъмнено.

– Предвид известността на Боровец, а към този момент и на други обитаеми места в общината като дестинации за зимен туризъм, има ли концепция да се усъвършенства зимната инфраструктура-нови лифтове, ски-писти?


– Пистите и оборудванията на Боровец се стопанисват от компания „ Бороспорт ”. Зимният туризъм е в действителност пазарен сегмент, т.е. в случай че не предлагаш положителни условия, най-модерна модерна техника и обслужване, няма по какъв начин да си заслужен за конкуренцията. Фирмата –концесионер влага годишно в лифтовете, в техниката за неестествен сняг, усилиха се и пистите за нощно каране. Предлагат се към този момент и нови системи за онлайн закупуване на карти, което ще реши казуса с опашките на лифтовете. Пред нас, като община, стои въпроса да решим казуса с паркирането в Боровец. От предходната година станахме очевидци на голям туристопоток със лични коли, което доста затрудни паркирането. Тази година сме взели някои решения, с които се надявам, че няма да има такива усложнения в паркирането. Погрижили сме се да създадем добра скица за разпределението на съдовете за изхвърляне на боклуци, с цел да избегнем замърсяване на курорта. Но с изключение на належащите проблеми, ние като община гледаме и в далечна вероятност.

В момента тече интернационален конкурс за абстрактен план за така наречен „ Златен триъгълник ” на Боровец. Надявам се, че ще получим положителни хрумвания за развиването на тази територия, която е най-централното място в курорта. През тази година бе признат Плана за уличната регулация на Боровец. Започваме да работим по планове, съобразени с проекта – подземни и надземни паркинги. Подготвяме план за паркоустройство и благоустройство на парка зад хотелите „ Самоков ” и „ Иглика ”. Ще разработим и план за мрежа от велоалеи, която да покрие изцяло територията на комплекса. Изработва се план за реорганизация на Стария център на Боровец – фонтана и пространството към него. Не на последно място предвиждаме планиране на състезателен комплекс и атракциони в местността Широката поляна. Виждате, че главната част от плановете, които имаме желание да разработим, са ориентирани към усилване на летните функционалности на курорта, като по този метод Боровец ще бъде атрактивна целогодишна туристическа дестинация. Това ни е главната задача – да мислим в вероятност и да се стремим към развиването на курорта в вярната посока, с точните проекти, които да разрешават дейно потребление на територията и в това време безкомпромисност към запазване на самобитността на курорта, запазване на околната среда и реализиране оптимално съответствие в плановата основа за търговски и туристически обекти, атракциони, обекти на комплексното публично обслужване.

– Може ли да се каже какъв брой е значим зимният туризъм за община Самоков въз основата на индикатори от последните години? Каква част от приходите на общината са осъществени от зимния туризъм?


– Зимният туризъм е значим, само че още по-важно и радостно за нас е развиването на планинския туризъм, който бележи една резистентност и гладко нарастване през последните години. Наред с развиването на планинския туризъм, който става все по-привлекателен, през лятото като бягство от огромния град, както и облекчаване на търсенето и упованията на запалените планинари. Активно се развиват като съпътстващи форми – спортния, различния, еко, културно-историческия, деловия туризъм. Именно тези форми основават спомагателна стойност към престоя на всеки клиент в района и способстват за една пълноценна и изпълнена със наличие отмора. Делът на българи по отношение на чужденци бележи растеж в изгода а българите и сега разпределението им е 50/50, което е позитивна наклонност на развиване и гарантиране положителните резултати на вътрешния туризъм. Реализиран растеж на визитите в ски зоната за зимен сезон 2016/2017: близо 15%, като по-значителен е растежът на ски услугите, продадени на място. Най-голям растеж бе осъществен през месец декември заради по-обилния снеговалеж спрямо миналата година. Ръстът на приходите от туризъм в община Самоков през последните 2 години – 2015 и 2016 година, по данни на Национален статистически институт, е 24%.

– Какви вложения са направени в зимна инфраструктура и какви се планува да бъдат направени в идващите 5-6 години?


– Изминалият сезон стартира с нарастване на потенциала на системата за произвеждане на механически сняг като броят на оръдията беше повишен с 10%. Реализиран бе огромен ремонт на един от емблематичните за Боровец хотели – „ Рила ”, който беше с напълно актуализирани общи елементи и с построен център за конференции, една от залите на който е с потенциал 700 индивида. Непрекъснато се вършат вложения в поддържане и доразвиване на осведомителната инфраструктура и обезпечаване на сигурност в цялата ски зона. В обозримо бъдеще вложенията ще са ориентирани към разширение на потенциала на инсталацията за произвеждане на механически сняг и включването на нови писти в системата, рационализация на лифтовите уреди и доразвиване и създаване на байк трасетата и пешеходните пътеки в региона. Ежегодно през летните месеци, се поставят огромни грижи и се вложено доста в поддържането и рекултивацията на пистите – затревяване, разчистване, косене, което е ориентирано към отбягване на ерозия и подготовка на терените за зимата, с цел да бъдат в оптимално положение.

– До какво води забавянето на приемането на обновения проект за ръководство на Национален парк „ Рила ”? Пречка ли е това забавяне за развиването на зимния туризъм?


– Забавянето на приемането на новия проект значи, че остарелият продължава да работи. Нормално е един проект отпреди 25 години към този момент да не е настоящ, да не задоволява потребностите нито на парковата дирекция, нито на общините, които сме подвластни от него. Работим добре с Дирекция Национален парк „ Рила ”. Имаме много хрумвания за нови екопътеки, планинска маркировка, трасета за преходи и други. Но с цел да пристъпим към планове, с които да аплайваме или с цел да ги осъществяваме със лични средства, е належащо да бъде признат настоящ проект.

– Какво е вашето мнение по отношение на протичащото се в други общини, където зимните вложения са остро подложени на критика от някои екоорганизации?


– Моята позиция е, че би трябвало да се търси салдото. Не може да се развива един курорт като зимен, в случай че не се предложи повече и по-добра туристическа инфраструктура. Трябва да се влага в нови писти и уреди, с цел да може на екскурзианта да се предложи по-интересен и по-качествен артикул. И в това време всички тези дейности би трябвало да са щадящи природата. Но съм срещу презастрояването, това съществено би лишило от чара на курорта. В Боровец има извънредно красива и скъпа природа и по тази причина на територията работят и съществени рестриктивни режими, за опазването й. От друга страна точно непокътнатата природа ни дава опция да развиваме и летния туризъм и това е най-сериозния запас, който можем да използваме. Благодарение на съхранената природа, Боровец е хубав и през зимата, и през лятото.

Нашият посетител


Владимир Георгиев е роден на 26 ноември 1973 година в Самоков. Има висше юридическо обучение от ЮЗУ „ Неофит Рилски ” в Благоевград. Начело е на община Самоков за втори следващ мандат. По време на първия си мандат получава наградата „ Кмет на годината в Софийска област ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР