В навечерието на Никулден инспектори от Държавна агенция за метрологичен

...
В навечерието на Никулден инспектори от Държавна агенция за метрологичен
Коментари Харесай

Проверка на везните: Тежат ли повече рибите около Никулден

В навечерието на Никулден инспектори от Държавна организация за метрологичен и механически контрол ревизираха 152 търговски обекта, в които се предлага риба и рибни артикули, оповестяват от ведомството.

Сред тях са тържища, профилирани магазини, щандове в огромни търговски вериги, както и краткотрайно разкрити обекти за продажба в цялата страна.
Пълнен шаран със сирене: Как означават Никулден морските вълци? Освен празник на Бургас, през днешния ден е и ден на банкера
Обект на инспекцията са били везните, които се мерят рибите. Инспектирани са общо 169 бр. везни. За 13 от тях (7,6 % от проверените) е открито противоречие със законовите условия.
Снимка: Ладислав Цветков
За шест от тези везни е установено, че не са от утвърден вид или са без оценено сходство със значителните условия към тях. Поради тази причина, нередовните везни са спрени от потребление за измервания, свързани с търговски заплащания. Такива везни са употребявани най-вече във краткотрайно открити търговски обекти за продажба на риба.

За седем везни е открито, че не са минали изискуемата годишна инспекция, която се удостоверява с избраните за задачата знаци. В тази връзка са формирани протоколи за наложителни наставления, като нередовните везни са спрени от приложимост.
На Никулден: Рибари без улов в Бургас, матроси с нов хеликоптер във Варна Рибарите не помнят от дълго време морето да е било толкоз оскъдно на риба
На шест търговци са издадени актове за определяне на административни нарушавания. Най-много нарушавания са открити на територията на градовете Сопот и Карлово.
Снимка: Ладислав Цветков
Във връзка с настъпващите Коледни и новогодишни празници, инспекторите на ДАМТН не престават инспекциите в търговски обекти за продажба на месо и месни артикули.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР