В навечерието на Фестивала на киселото мляко, който ще се

...
В навечерието на Фестивала на киселото мляко, който ще се
Коментари Харесай

Сийка Суркова: „Мис Родопи – кралицата на българското кисело мляко” ще бъде наградена с пътуване до Китай

В навечерието на Фестивала на киселото мляко, който ще се състои от 1 до 3 септември в българското родопско село Момчиловци, за КМГ беседваме с кмета госпожа Сийка Суркова, - хазаин на събитието, която ни осведоми, че по същото време Китайският културен център в България ще показа празника „ Средата на есента ”, а Институт „ Конфуций ” ще раздаде тържествено документи на приключилите курсове по китайски език Ето какво още споделя тя:

„ В първия ден на новия месец, ще се опитаме да създадем несравним празник за душите и сърцата на хиляди български и китайски посетители – фенове на планината, на природата, на киселото мляко, на българските и на китайските обичаи и традиции. С разнородни български и китайски шатри и щандове, хиляди посетители ще се насладят и ще опитат незабравимия и неповторим усет на българското кисело мляко. Китайски посетители и представители на разнообразни компании ще вземат участие в Шестия фестивал на киселото мляко.

Кметът на с. Момчиловци се стопира особено на присъединяване на Китайския културен център, като първия, основан в страните от ЦИЕ, преди четири години, който ще показа празника „ Средата на есента ” и ще показва Чаена гала. Различни типове чай, другите способи за приготвянето им, другите усети и чувства при отпиването на този неповторим китайски обичаен артикул ще събере стотици фенове на античната китайска традиция – уверена е кметът на Момчиловци.



Г-жа Сийка Суркова, ни среща и с програмата на неповторимото събитие:

„ В продължение на три дни, посетители от Китай, представители на разнообразни китайски компании, както и от България освен ще опитат, само че и ще станат очевидци на тънкостите на приготвянето на този неповторим български артикул – ръчно изтребване на масло от млякото, съревнование по надпиване с „ бърканица ”, приготвена от чисто кисело мляко. Майстори-кулинари ще покажат какви я разнообразието от ястия и десерти, приготвени от кисело мляко.

Партньори на събитието е също и Институт „ Конфуций ”, изяснява кметът на Момчиловци и изяснява, че те ще връчат Сертификати на сполучливо приключили курсове по китайски език. „ Институт „ Конфуций ”, като сътрудник в събитието провежда с изключение на самото езиково образование по китайски, само че също по този начин и разнообразни лекции, свързани с Китай, с неговата богата история и просвета, с китайската медицина, здравословно хранене и източни бойни изкуства ” изяснява още тя.

По време на събитието ще има и работни групи по разнообразни занаяти, ще бъде открит и Музей на илюзионното изкуство, прибавя госпожа Суркова и акцентира, че богатата стратегия от музикални осъществявания на типични български фолклорни песни и танци ще бъдат апотеоз на събитието.

 „ Кралица на киселото мляко ” също ще бъде определена по време на националния конкурс за хубост, в който ще премерят сили 14 красиви девойки от цяла България. Една от тях ще постави короната на „ Мис Родопи – кралицата на киселото мляко ”. Както тя, по този начин и нейните подгласнички ще получат като награди пътешестване в Китай и присъединяване в реклами на киселото мляко с марка „ Момчиловци ”, което се създава в Шанхай.

Кметът на Момчиловци акцентира, че през актуалната година, след три-годишното спиране заради пандемията, ползата към фестивала е доста огромен, непрекъснато има запитвания от китайска страна за опциите за присъединяване и фактически се чакат доста посетители и гости от Поднебесната – както представители на институции, по този начин и елементарни китайски жители, които употребяват случая да посетят България.

 Сийка Суркова напомни, че първият въпрос, който тя е задала на китайските сътрудници, по време на едно от визитите на българска делегация в Шанхай е бил  защо са избрали „ Момчиловци ” за име на тяхното произвеждане. И обяснението е било, че дълго време са проучвали регионите на дълголетието в целия свят, и по този начин са стигнали до Родопите и до Момчиловци и са били запленени с изключение на от млякото, което са вкусили там, само че и от сърдечността и гостоприемството на хората, от хубостта на самото обитаемо място, от природата, даже от големите звезди на небето.... и по този начин вземат решение млякото да носи това име!.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР