В навечерието на един от най-големите православни християнски празници –

...
В навечерието на един от най-големите православни християнски празници –
Коментари Харесай

Дариха сребърни медали на два манастира

В навечерието на един от най-големите православни християнски празници – Успение на Света Богородица, 15 август, „ Булминт “ подари сребърен възпоменателен орден „ Пресвета Богородица “ на музеите в Рилския и Бачковския манастир. И двете свети обители имат храмове с името на Божията Майка, в които вярващите се стичат от всички краища на страната на светлата дата.

В Рилския манастир това са църквите „ Рождество Богородично “ и „ Въведение Богородично “, а в Бачковския, с изключение на името на самия манастир „ Успение Богородично “, има и храм  със същото име.

В качеството си на представител на българския частен монетен двор „ Булминт “ медалите подари Илия Куртенков, управител бизнес развиване ритейл и маркетинг.

В Рилския манастир той връчи сребърния орден на игумена – Негово преосвещенство свещеник Евлогий, и на старшия организатор на музея в обителта Емануил Бастрев.

В Бачковския манастир медала също бе признат от игумена – Негово преосвещенство Велички свещеник Сионий, и от уредника на музея Стефан Пепелишев. Медалите, избрани от свещениците от двете обители като прелестни и последващи иконописния канон, стават част от фондовете на двата манастирски музея.

„ Възпоменателният орден „ Пресвета Богородица “ е част от втората сбирка от Програма „ Православни светии “ на „ Булминт “, с която отдаваме респект на 12 централни за източноправославното изповедание свети персони, към които милиони християни насочат молебствия за здраве или протекция, за помощ или духовно упътване “, споделиха от българския частен монетен двор, чието произвеждане е в Пловдив.

Колекцията „ Пресвета Богородица “ включва два медала – сребърен, който е направен от 31.1 г чисто сребро – проба 999.9, с диаметър 38.6 мм, и златен – от 7.78 г чисто злато – проба 999.9, с диаметър 24 мм.

Отсечен във висше мат-гланцово качество, аверсът разкрива Дева Мария в облика й на Пътеводителка, позната още като Одигитрия. На лявата й ръка, като че ли върху трон, е седнал Младенеца, вдигнал дясна ръка за благословия.

В лявата си ръка държи свитък, сходно на иконографския облик на Исус Христос Вседържител. С дясната си ръка Божията Майка сочи към Него, като по този метод алегорично демонстрира на човечеството „ Пътя, Истината и Живота “.

Богато орнаментираният позлатен иконостас в църквата „ Рождество Богородично “ в Рилския манастир е въодушевил дизайна на реверса на всички медали от Програма „ Православни светии “.

На него е изобразен подробен източноправославен кръст в майсторския жанр на възрожденската дърворезба. Изборът не е инцидентен, а символен, разясняват от „ Булминт “ и допълват, че в църковната интериорна архитектура, иконостасът заема място на бариера сред „ земното “ и „ небесното “.

Ролята му е да отдели олтарното пространство, до което имат достъп само  свещенослужителите, от пространството, предопределено за богомолците.

Той е обща рамка за иконите в храма. Българските православни църкви от възрожденската ера се славят с изключително впечатляващи ръчно резбовани иконостаси, наситени със символиката на християнската религия и локалните обичаи.

Източното православие уважава Пресветата Богородица като най-значимата фигура в християнството след Светата Троица. Тя е настойничка на дома и фамилията, на дамите и децата и на майчинството.

Три от дванадесетте велики празника в годината са отдадени на основни моменти от нейния живот – Рождество Богородично (8 септември), Въведение Богородично (Ден на християнското семейство — 21 ноември) и Успение на Пресвета Богородица (15 август), а редица по-малки църковни празници празнуват други предания, свързани с нея, напомнят от „ Булминт “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР