В навечерието на 85–годишнината от откриването на Паметника на свободата

...
В навечерието на 85–годишнината от откриването на Паметника на свободата
Коментари Харесай

Започва реставрацията на бронзовия лъв на паметника на връх Шипка

В навечерието на 85–годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата, отдадени на 142 години от Шипченската епопея през август, стартира реституция на бронзовия лъв на паметника.

 © БГНЕС
Това заяви шефът на Национален природонаучен музей „ Шипка-Бузлуджа ” Чавдар Ангелов, който изясни, че първият стадий от консервационно-реставрационните действия включва построяването на скеле, което ще наложи ограничаване на достъпа на гости до експозицията в паметника в дните 18, 19 и 20 юни. За посещаване ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Областният шеф Невена Петкова, която е ръководител на Инициативния комитет, за Национално честване „ Шипченска епопея “ показа, че започващия план няма да попречи на организацията на идните тържества, чиято кулминационна точка тази година е на 24 август.

Консервационно-реставрационните действия ще се извършат от ДЗЗД „ Паметник Шипка 2019 “, според Договор сред Национален природонаучен музей „ Шипка-Бузлуджа “ и Изпълнителя, и ще продължат до 1 септември. Те ще включват изцяло разчистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата структура срещу разяждане. Договорът е на стойност 111 000 лв. с Данък добавена стойност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР