В навечерието на 173-ата годишнина от рождението на Патриарха на

...
В навечерието на 173-ата годишнина от рождението на Патриарха на
Коментари Харесай

Наградиха призьорите в XII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”

В навечерието на 173-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов (1850-1921 г.) - 27 юни по остарял жанр, бяха наградени призьорите в XII Национален книжовен конкурс за роман „ Дядо Йоцо гледа “. По традиция церемонията се състоя в едноименния туристически комплекс край мездренското село Очиндол, където през 2005 година беше въздигнат монумент на Вазовия книжовен воин.

Организатори на състезанието, който е на тематика: „ Миналото, сегашното и бъдещето на нашата Родина “, са Община Мездра, Съюзът на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „ Дядо Йоцо гледа “.

Преди награждаването лиричен рецитал изнесоха учениците Любов Цекова и Теодор Антонов (ОУ „ Христо Ботев “), Мая Митова (СУ „ Иван Вазов “), Хрисиана Иванчева (ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “) и Данче Николаева (ПГ „ Алеко Константинов “) - призьори в Третия общински детски конкурс рецитал на Вазови произведения, проведен от Община Мездра и от Център за поддръжка за личностно развиване - гр. Мездра. Те извършиха емблематичните стихотворни произведения на националния стихотворец „ Той не умира “, „ Българският език “, „ Отечество общително, по какъв начин хубаво си ти! “ и „ Клепалото бие “.

В тазгодишното издание на Националния книжовен конкурс „ Дядо Йоцо гледа ” взеха присъединяване 53-ма създатели от цялата страна. Техните разкази оцени комисия с ръководител Трендафил Василев, стихотворец и издател, и членове - Благовеста Касабова, книжовен критик, и Светла Дамяновска, стихотворец и прозаик, и тримата членове на Съюз на българските писатели.

С първа премия (800 лева.) беше отличен разказът „ Христос под шипковия шубрак “ на ямболската поетеса и художничка Ваня Велева. Същевременно тя получи и своето отличие - първа премия в раздел „ Поезия “ за стихотворението „ Последен бис “, в Седмия читалищен конкурс „ Георги Тодоров “, проведен от НЧ „ Просвета 1925 ” - гр. Мездра.

„ За първи тъп пристигам във вашия край и съм впечатлена освен от хората и хубостите, само че и от атмосферата, която царува тук - на българско и българщина, показа при приемането на двете награди Ваня Велева.

Аз съм потомка на бежанци от Одринска Тракия и преди да напиша този описа, го носих като бодилче в душата си в продължение на 50 години. Не се усещах нито подготвена, нито задоволително зряла, с цел да го напиша. Радвам се за съпричастието, което получи този текст, тъй като той, в действителност, е една българска орис.

Благодаря от сърце на комисията за премията, благодаря за оценката и на журито в читалищния конкурс - за мен е голяма чест и двойно повече ще обичам Мездра! “.

Втора премия (600 лева.) беше присъдена на Людмила Андровска от София - сценарист, публицист и издател, за описа „ Душата на Мария “, а трета премия (400 лева.) заслужи разказът „ Животът отвисоко “ на Тодор Каракашев - ръководител на Дружеството на писателите в Пазарджик. Отличие (200 лева.) получи Димитър Дънеков от Брацигово - публицист, краевед и публицист, за описа „ Кръстът “.

Наградите на призьорите връчиха заместник-кметът на Община Мездра Нели Минева и ръководителят на конкурсната комисия Трендафил Василев.

По време на награждаването домакинът на събитието Огнян Петров, притежател на Туристически комплекс „ Дядо Йоцо гледа “, разгласи, че от следващата година ще връчва от името на комплекса и една специфична премия в състезанието.

В досегашните дванайсет издания на Националния книжовен конкурс „ Дядо Йоцо гледа “ са журирани общо 987 описа. Наградените създатели са 57, а общият награден фонд, обезпечен от Община Мездра от 2009 година до 2023 година (вкл.)*, е 25 800 лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР