В НАТО, и лично аз, оценяваме приноса на България към

...
В НАТО, и лично аз, оценяваме приноса на България към
Коментари Харесай

НАТО оценява приноса на България към мисиите и операциите на Алианса

В НАТО, и персонално аз, оценяваме приноса на България към задачите и интервенциите на алианса. Това сподели на конференция ръководителят на Военния комитет на НАТО основен маршал от авиацията Стюарт Пийч, който е на посещаване в България.

България способства за споделената сигурност в алианса в доста разнообразни посоки, означи Пийч и добави, че в пакта приветстват напъните за модернизиране на българските въоръжени сили. Въоръжените ви сили играят стратегическа роля в Черноморския район, като дават кораби за дейностите на НАТО по наблюдаване. Давате значим принос към задачите на НАТО в Афганистан и Ирак, както и имате свои военни в задачата в Косово. Изключително признателни сме за това, уточни Пийч.

Обсъдихме сигурността в Западните Балкани, където България играе основна роля и НАТО е ангажирана с района. Чрез приноса ви, наличието ви в Косово, посредством поддръжката ви за водената от Европейски Съюз задача в Босна и Херцеговина, вие подпомагате евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, сподели сър Стюарт Пийч след диалог във военното ведомство с началника на защитата ген. Андрей Боцев и със заместител министъра на защитата Атанас Запрянов.

Председателят на най-висшия боен орган на пакта акцентира в изявлението си, че основният за НАТО ангажимент, че офанзива против един от съдружниците е офанзива против всички, продължава да бъде от най-високо значение.

Адаптираното предно наличие в Черноморския район, дружно с другите действия на пакта на Източното и на Югоизточното направление, доста способстват за сигурността в района. България разчита на тази съюзна поддръжка и поставя старания за интензивно присъединяване в тези действия, сподели началникът на защитата ген. Андрей Боцев. Сред разискваните въпроси с ръководителя на Военния комитет е било и реализирането на Инициативата за подготвеност на НАТО, призната през 2018 година, уточни Боцев, като добави, че обществото би трябвало да е наясно, че за реализиране и поддържане на висока подготвеност на силите, е належащо и в допълнение финансиране.

Най-високопоставеният български боен подчертава и върху модернизацията на армията с трите съществени плана за типовете въоръжени сили, като уточни, че след закупуването и усвояването на новата техника, ще бъдем в положение да обмислим увеличение на нашия принос към Силите на НАТО с доста висока степен на подготвеност.

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов уточни, че визитата на Стюарт Пийч в България в миг, в който реализираме Стратегически обзор на защитата, е доста значимо, с цел да го срещнем с желанията и целите си и да чуем неговата оценка. Запрянов подчертава върху три съществени тематики от днешния диалог, свързани с построяването на качества на въоръжените ни сили - бюджетът за защита, който не би трябвало да бъде намаляван; превъоръжаването с съвременна техника и на трите типа въоръжени сили; политиката в региона на персоналния състав и ограниченията за справяне с дефицита и окомплектоване на военните формирования. Запрянов също по този начин е подчертал, че България остава ангажирана към интервенциите на алианса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР