В настоящата ситуация на извънредно голям ръст на инфлацията в

...
В настоящата ситуация на извънредно голям ръст на инфлацията в
Коментари Харесай

Омбудсманът: Увеличение на тока и парното сега е престъпление

В актуалната обстановка на изключително огромен растеж на инфлацията в България всяко нарастване на енергийните цени, даже и минимално, ще бъде труднопоносимо за битовите консуматори, разгласи омбудсманът Диана Ковачева по време на публичните разисквания в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) във връзка на цените на топлинната и електрическата сила за контролирания пазар, които ще влязат в действие от 1 юли 2022 година

„ Отделният битов клиент няма право на самостоятелен отвод от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено, той наложително би трябвало да заплати за топлинна сила от сградната апаратура. Поради тази причина всеобщо притежателите и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квазиданък, чийто размер зависи от цените, избрани от КЕВР “, отебеляза Ковачева.

Тя беше безапелационна, че обществената търпимост на цените основателно безпокои и самите сдружения в топлофикационния бранш, поради тяхната събираемост.

По нейните думи, препоръчаните за публично разискване покачвания на цените на топлинната сила са неаргументирани и неприемливи: за София – с 38,93%, за Пловдив – с 23,36%, за Плевен – с 48,40%, за Бургас – с 45,52%, за Варна – с 30,66%, за Враца – с 35,67%, за Велико Търново – с 45,57%, за Разград – с 51,48%, за Русе – с 32,80%, за Перник – с 47,38%, за Сливен – с 39,55%, и за Габрово – с 30,77%.

„ За следващ път регулаторът не проучва изгодите и минусите на прилагания през последните 10 години способ за контролиране на цените в бранш „ Топлоенергетика “, а точно „ норма на възвръщаемост на капитала “. Обръщам внимание, че прилаганият способ не е задоволително сензитивен към качеството на предоставяните топлоснабдителни услуги за жителите. Смятам, че е в полза на обективната регулаторна политика да се проучват изгодите и минусите на този способ и нуждата от възможна смяна “, уточни Диана Ковачева.

По отношение на електрическата енергия публичният бранител акцентира, че се планува нарастване на цените на контролирания пазар от 1 юли 2022 година приблизително с 3,3%. За клиентите на „ Електрохолд Продажби “ то е 2,39 %, за „ ЕВН България Електроснабдяване “ – 3,46 %, за клиентите на „ Енерго-Про Продажби “ – с 4,56%.

Според Ковачева КЕВР не е направила промяна на нужните доходи на електроразпределителните сдружения въз основа на индикаторите за качество.

В институцията на омбудсмана доста са нарастнали недоволствата поради неприятното качество на електроснабдителната услуга, свързани с чести спирания, ниско захранващо напрежение, повреди по електроразпределителната мрежа, акцентира Ковачева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР