“В наши дни всички са обърнали поглед към блокчейн технологията,

...
“В наши дни всички са обърнали поглед към блокчейн технологията,
Коментари Харесай

Как да защитим система за електронно гласуване, базирана на блокчейн


“В наши дни всички са обърнали взор към блокчейн технологията, в това число и аз. Но в тази ситуация няма да приказваме за рандеман на криптовалути, а ще се вгледаме в самата технология и практическите изгоди, които тя би могла да донесе в действителния живот”, изяснява Върбанов.

Според него, концепцията на блокчейн може да бъде превъзходен гръбнак на една система за електронно гласоподаване, само че за задачата тя би трябвало да има търпима цена.

“Накратко - блокчейн е разпределена обществен дневник за транзакции. Макар да звучи прекомерно високопарно като изложение, в действителност в тази система можете да включите всеки развой, който изисква непрестанно въвеждане на данни, без да има потребност от централизиран достъп или поддръжка, и би трябвало да се вижда обществено. Когато става дума за преброяване и събиране на гласове обаче, е нужна бистрота. Преди известно време до момента в който работих в един инженерен офис, преди да внедрим функционалност, трябваше да отговорим на въпроса: Какъв вид проблем решаваме? В случая отговорът ми ще е: Решаваме казуса с ръчното броене на гласовете и елиминирането на вероятни човешки неточности при прибавяне на крайния резултат. Премахваме и нюансите на подозрение, които биха могли да провокират процеси, осъществявани на хартия и под управлението на хора, които валидират тяхната меродавност единствено с един подпис”, разяснява експертът.

Какъв е казусът с директното внедряване на OLTP (Online transaction processing) в системата за електронно гласоподаване?

“Първо, другите по темперамент гласове – противопоставящи се и синхронизирани, се вписват в една база данни (DB). Дори в случай че приемем, че процесът е добре предпазен от позиция на обработката на грешките и устойчивостта, това ще изисква съществено количество хардуер, който да бъде подложен в DB пласта - може би, клъстер от няколко възли (над 5) с най-малко една машина за аварийно копие. Типичната OLTP система би трябвало да дава неотложен отговор на потребителя дали процесите вървят както би трябвало или не. Това би изисквало двупосочна DB връзка или най-малко комплицирани механизми за кеширане, с цел да се подсигурява, че директните TCP връзки няма да „ свалят” DB сървъра. Добавете към това разноските, свързани с покупката на хардуера (дори виртуализацията си има избрана цена, въпреки и по-малка), на операционни системи/софтуер и корпоративни DB клъстери. Сега конфигурирайте всички тези нужни неща, тествайте ги, изчислете разноските и се подгответе за една доста сериозна сума “, изяснява Върбанов.

На второ място би трябвало да отбележим целостта на данните. “Не може да се има вяра в частно управляванa база данни, до която дадена партия ще има достъп, без значение че самата тя има темперамент на одитирана конструкция, прибавя експертът. - Всъщност това е най-големият ми проблем при стандартното осъществяване на процеса. Блокчейн технологията оказва помощ за разрешаването на този проблем, защото самата услуга има способността да потвърждава целостта на данните. В нея имаме справочник за хеш, обвързван с предходния блок, информация за времевите данни и за транзакциите. Всъщност това е по едно и също време просто и дейно решение и обезпечава нужния механизъм, с цел да имаме сигурни блокове от данни.”

Според Върбанов, блокчейн технологията оказва помощ по три метода - тя е децентрализирана, обществена и има вградена сигурност.

Ето по какъв начин работи тя:

 1

Това са 4 лесни стъпки:

- Даден гласоподавател гласоподава

- Транзакцията се изпраща на всички страни

- Възлите удостоверяват това

- След това транзакцията се прибавя към главната верига

Едно от най-големите преимущества при внедряването на тази технология е анонимността - никой няма да знае по какъв начин е дал своя вот даден човек, тъй като неговият глас е единствено един от многото блокове, които могат да бъдат добавени към дневника най-после. “Обърнете внимание, че в тази евентуална концепция не предлагам идентичността на някого да се ревизира по електронен път преди гласуването - това би основало евентуална връзка сред персоналната информация и тази за времевите данни и транзакции, прибавя Върбанов. - Това би трябвало да бъде направено от човек и за задачата може да бъде употребен баркод скенер – подобен метод към сигурността има на летищата да вземем за пример.”

Следващото огромно преимущество за сигурността при сходно внедряване би било съществуването на един информационен пласт, като по този метод се лимитира повърхността за евентуални офанзиви. Разполагането на три пласта - локален, районен и народен, би било потребно от позиция на следенето и ръководството, само че това ще усили разноските и ще усложни процесите, а и ще даде по-голяма повърхнина за нерегламентирани прониквания. Не забравяйте, че се стремим към допустимо най-малка обща цена, която да включва безусловно всичко - хора, хардуер и програмен продукт, развива концепцията си Кирил Върбанов.

Технически елементи

“Знам какво мислите в този миг - “51% attack” (потенциална офанзива против блокчейн технологията) постоянно е налична. Но дано се надигнем против нея - в случай че би трябвало да създадем такава система, която по едно и също време да е сигурна, социална и транспарантна, би трябвало да мислим за механизъм, който да ни защищити от това. Моето предложение е да възложим на инспектор да ревизира ресурсите, произлизащи от мрежатата за рандеман на криптовалута. Използването на “51% attack” изисква огромни хардуерни запаси, чиито следи безспорно биха били видяни от подготвени експерти, въоръжени с онлайн принадлежности за анулация на достъпа при положение на нарушаване. Освен това тласъкът би бил много нищожен - евентуалният нападател би могъл да управлява единствено новосъздадените транзакции, само че няма по какъв начин да направи старите невалидни. Това допуска обстановка, при която възлите се включват в деня на изборите, тъй че е мъчно те да бъдат манипулирани авансово. Разбира се, нормалните практики за сигурност, прилагани към всеки един от възлите, би трябвало да бъдат задоволително положителни, с цел да държат зложелателите встрани “, твърди QA експертът.

Остава отворен въпросът от кое място ще дойдат хората, които ще задействат тази система? „ Предполагам, че това ще бъде група от персони с богат опит, които се употребяват с публично доверие, чиято работа и взаимоотношение могат да бъдат следени когато и да е, при изискване че към този план има консенсус. Заради прозрачността главната технология може да бъде и Hyperledger. Като споделям всичко това, добре разбирам, че концепцията би трябвало да бъде усъвършенствана, с цел да се постави на здрава основа. Затова се можете свободно да я доразвиете по метод, който смятате за подходящ”, прибавя Върбанов в обявата си в Linkedin.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР