Практически насоки, които да улеснят различните администрации при прилагането на

...
Практически насоки, които да улеснят различните администрации при прилагането на
Коментари Харесай

ДАЕУ издаде практически насоки за администрациите във връзка със Закона за е-управление

Практически насоки, които да улеснят другите администрации при използването на разпореждания на Закона за електронното ръководство (ЗЕУ), издаде Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ). Насоките се отнасят до работата на администрациите по приемането, издаването и подписването на електронни документи, както и способите за взаимоотношението им с физическите и юридически лица, консуматори на административни услуги.

От организацията, отговаряща за издаването, налагането и контрола на политики, правила и положителни практики в региона на електронното ръководство, изясняват, че издават това практическо управление по отношение на „ постъпили съответни сигнали на жители “.

Практическите насоки,

налични на уеб страницата на организацията, включват единния модел на заявяване, възнаграждение и даване на електронни административни услуги (ЕАУ), като задачата на модела е с минимални старания и посредством наличните софтуерни средства да даде опция за централизирано заявяване и даване на електронни административни услуги. „ Моделът разрешава автоматизация на процеса по заявяване, възнаграждение и даване на ЕАУ и разширение на функционалностите на хоризонталните системи на електронното ръководство, както и основаването на нови такива. По този метод се подсигурява високо равнище на автоматизация на процесите за даване на електронни административни услуги от равнище 4 (заплащане и приемане на резултата по електронен път), сигурността и достъпността на услугите по заявяване на ЕАУ от потребителите “, допълват от организацията. Самият обединен модел е в детайли пояснен в атачмънт в pdf формат.

Практическите инструкции включват още и модел на интеграция с хоризонтална система за електронна автентикация (еАвтентикация). В прикачения документ са разказани създадения модел за интеграция на системата за еАвтентикация със средствата за електронна идентификация, както и сюжетите за взаимоотношение със съответстващите им снабдители на идентификация. В него се изяснява в детайли и метода на взаимоотношение на системата за еАвтентикация с останалите хоризонтални и централизирани системи, предоставяни от ДАЕУ и осведомителните системи (ИС) на административните органи и на лицата, осъществяващи обществени функционалности и на организациите, предоставящи публични услуги.

Публикуваните на практика насоки включват още методически инструкции за образуване на наименованията на домейните и поддомейните, както и на адресите на електронната поща на административните органи; методически инструкции за създаване на механически спецификации (задания) по член 58а от ЗЕУ; Контролен лист за инспекция на планови оферти в региона на електронното ръководство и ИКТ; Контролен лист за инспекция на наложителни условия при правене на задачи по реда на член 58а от ЗЕУ, както и правила за даване на достъп до споделено пространство в вместилище за първоначален програмен код по планове на електронното ръководство в Р. България.

 Сградата на Държавна организация

ЗЕУ е наложителен за администрациите

„ ДАЕУ припомня, че административните органи са задължени да одобряват електронни документи и изказвания, издадени и подписани като електронни документи, според условията на ЗЕУ и Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги “, написа в известието на организацията. Оттам допълват, че „ електронен документ “ е всяко наличие, съхранявано в електронна форма, по-специално текстови или звуков, образен или аудио-визуален запис. „ Съгласно ЗЕУ, интегритетът и авторството на подадените по електронен път изказвания се откриват посредством положения електронен автограф върху електронния документ, в случай че със закон е планувано друго “, допълват от ДАЕУ.

От организацията напомнят още, че лицата в администрациите, които имат право да вършат електронни изказвания от името на административния орган (по силата на закони или овластени по различен надлежден ред), следва да подписват с дипломиран електронен автограф електронните документи, които издават.

Всеки е-документ, който постъпи в администрацията, се записва и по-късно незабавно се изпраща удостоверение до заявителя за приемането му. „ Потвърждението е електронен документ, който би трябвало съдържа неповторим регистров идентификатор на получения документ; време на приемане на електронния документ и информация за достъп до електронния документ и всички приложени към него документи “, изясняват от ДАЕУ.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР