Девет нови автомобила с повишена проходимост е закупило МВР, като

...
Девет нови автомобила с повишена проходимост е закупило МВР, като
Коментари Харесай

МВР ще поддържа системата TETRA с 9 нови мобилни лаборатории


 9-те нови мобилни механически работилници на Министерство на вътрешните работи. Снимка: Министерство на вътрешните работи

Девет нови автомобила с нараснала проходимост е закупило Министерство на вътрешните работи, като те са снабдени с всички нужни принадлежности и съоръжение за поддръжка на мрежовите детайли от системата TETRA. Системата, чието създаване започва още през 2003 година с финансиране по Програма ФАР на Европейския съюз, през днешния ден е съществена система за връзка на чиновниците на Министерство на вътрешните работи в регионите на външните за Европейски Съюз граници. „ Своевременната поддръжка, която обезпечава надеждност и непрекъснатост на работата на системата, изисква бърз достъп през труднопроходими трасета до труднодостъпни региони с опция за преместване на обемисти товари и модули “, разясняват от Министерство на вътрешните работи.

Деветте нови автомобила са закупени в осъществяване на план „ Подкрепа за справяне с миграционния напън по българските външни държавни граници “, финансиран от Европейски Съюз по Механизма за незабавно подкрепяне на фонд „ Вътрешна сигурност “. Мобилните работилници ще бъдат употребявани в активността на дирекция " Комуникационни и осведомителни системи " (КИС), която обезпечава действието на информационните и осведомителните системи на Министерство на вътрешните работи и други държавни органи, като построява, поддържа и развива информационни системи за ръководството на Министерство на вътрешните работи.



Системата TETRA e от вида професионални мобилни мрежи (PMR) и обезпечава отдалечено основаване на динамични информационни групи за взаимоотношение сред разнообразни служби за социална сигурност при пораждане на кризистна обстановка единствено посредством изпращане на едно малко известие от диспечер. Сигурността на информацията е обезпечена посредством криптиране на въздушния интерфейс, а клиентите удостоверяват достъпа си до нея посредством специфични ключове. Технологията дава опция за интегрирани информационни услуги за водене на диалози (включително пряк режим на работа сред клиентите (симплекс) без потребление на мрежата), предаване на данни и локализиране на TETRA клиентите.

TETRA мрежата се употребява от 12 000 клиента, като стационарните базови станции (ТБС) са 136, а мобилните са 5. Системата се обслужва от 3 централи (в София, Бургас и АЕЦ Козлодуй), от Център за наблюдаване и ръководство, като диспечерските работни места са 17, демонстрира презентация на Министерство на вътрешните работи за опциите на TETRA. Сред приложенията, които биха могли да употребяват TETRA мрежата, са сензори за радиационен декор, пътни камери, системата за ранно предизвестие, пожарни сензори и редица други.

Перспективите пред развиването на тази мобилна мрежа включват надзор и ръководство на системи за ранно предизвестие и оповестяване; надзор и ръководство на транспортния трафик, консолидиране на JAVA приложения за достъп до осведомителните масиви на Министерство на вътрешните работи и други Един смесен терминал да вземем за пример би могъл да се употребява за инспекция на персонални данни от документ, на пръстови отпечатъци, фотоси и регистрационни номера.

От септември 2016 година до момента Министерство на вътрешните работи е ангажирано с осъществяването на планове, финансирани от Европейска комисия по Механизма за незабавно подкрепяне в област „ Вътрешни работи “ на обща стойност 160 млн. евро. С парите от фонд „ Вътрешна сигурност “ се финансират действия, ориентирани към модернизиране на съществуващите информационни и осведомителни технологии, свързани с контрола на външните граници, доставка на транспортни средства, обезпечаване на съоръжение за граничен надзор и наблюдаване, наемане на спомагателен брой гранично-полицейски чиновници, възстановяване на изискванията за задържане на жители на трети страни в районните дирекции на Министерство на вътрешните работи, изясняват от министерството.

Дирекция КИС на Министерство на вътрешните работи през вчерашния ден бе отличена и в състезанието „ ИТ план на 2018 година “ от Computerworld България поради внедрената интегрирана Географска информационна система платформа, подпомагаща дейностите по граничен надзор, престъпни разбори и ръководство при бедствия.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР