В наши дни Канота, Раджастан, е прашно затънтено селце.Но някога

...
В наши дни Канота, Раджастан, е прашно затънтено селце.Но някога
Коментари Харесай

Villa Palladio: Индия се среща с Италия в този бутиков хотел

В наши дни Канота, Раджастан, е прашно затънтено селце.

Но в миналото то е свързвало две антични индийски кралства: двора на Моголите в Агра и кралския двор в Джайпур. На този път се намира бутиковият хотел и курорт Villa Palladio.

Колоритна история

Джайпур е прочут като " розовия град " поради своите пастелни здания. Вилата се намира на половин час път, само че се усеща като собствен личен свят.

От една страна, тя не е розова. Също по този начин не е украсена с флорални или геометрични претекстове, с които е прочут Джайпур.

Вместо това постройката има стени в червен колорит, заимстван от римокатолическите кардинали, нарове, въодушевени от картините на Ботичели, и палми - знак на римския статус.

Вилата в миналото е била резиденция на кралското семейство на Канота и е превърната в бутиков хотел от италианския бизнесмен Барбара Миолини и холандската дизайнерка Мари Ан Оудежанс.

И двамата към този момент живеят в Джайпур.

Миолини е израснал в Швейцария, идва в Джайпур през 2005 година, като се допуска, че е бил в отпуск, и в последна сметка остава за непрекъснато.

Първите години от кариерата си прекарва във венецианската провинция, повлияна от историческите и архитектурните препратки на един от най-великите италиански архитекти на XVI в. - Андреа Паладио.

 

Паладио е прочут с това, че съчетава детайлите на Ренесанса и актуалните френски практики, създавайки изцяло неповторим жанр, прочут като англо-паладианство.

Миолини желае да сътвори нещо сходно, съчетавайки индо-мугалския жанр и италианския жанр рококо, с цел да сътвори нещо неповторимо.

" Дворът на Джайпур е бил център на индийското първокласно произвеждане в продължение на съвсем 300 години, до момента в който Венеция е била столица на европейския разкош в продължение на епохи ", споделя Миолини. " В естетиката на двата града има невероятна изисканост и наличие на историята, а когато беседват, те приказват прелестно дружно. "

 



 

Спечелване на локалните поданици

 

Сградата, трансформирала се във вила " Паладио ", има къса, само че фантастична история.

 

Тя е издигната от благородника от Канота Абхай Сингх през 1960 година в жанр раджастанско завещание с открити павилиони, назъбени арки, дворове, кули и крепостни стени.

 

Миолини споделя, че постройката е била в положително положение и за нея са полагани положителни грижи. " Това място имаше чувство за италианска носталгия по това по какъв начин човек би срещнал изоставени къщи и крепости по тогавашните исторически направления. Исках да сведа структурните намеси до най-малко. "

 



 

Мари Ан Оудежанс, холандската дизайнерка от Джайпур, която си сътрудничи с Миолини, прибавя: " Това е един от най-интересните планове, които са осъществени в България: " Селската природа ми даде образно ентусиазъм: дамите на полето, кралските принцеси в техните финтифлюшки и воали. Смесих го с буйния италиански дух. "

 



 

Оттук вилата стартира да придобива форма.

 

Кастелните наблюдателни кули са превърнати в стаи за посетители, боядисани в бонбонени линии. Около басейна в моголски жанр бяха инсталирани италиански чадъри и вретеновидни шезлонги.

 

Усилената работа и вниманието към детайлите се отплащат в място, което от време на време не е благосклонно към нови планове.

 

" Джайпур има собствен личен жанр ", споделя доктор Вибхор Мукул Сингх, който е изпълнявал архитектурни планове както в Италия, по този начин и в Раджастан. " Наистина е предизвикателство да получиш утвърждение за някоя задгранична архитектура тук. Ключът е в това, че Вила Паладио е италианска на пръв взор и в това време е надълбоко вкоренена в земята ".

 

Един от методите да остане правилен на наследството на вилата е да притегли колкото се може повече локални занаятчии. Миолини изяснява, че завивките, възглавниците, килимите, лампите и столовете в хотела са направени в Джайпур.

 

В доста случаи локалните занаятчии в никакъв случай не са били в Италия и не познават нейните обичаи, само че с цел да основат всичко, те следват ръчно направените скици на Удежанс.

 

Това не е било изненада за дизайнерите.

 

" В нашите планове разбрахме, че елементарните занаятчии най-добре схващат нашия дизайн и сензитивност ", споделя Миолини.

 

Крайният резултат е място, където двете страни си сътрудничат, а не се сблъскват.

 

 

 

Източник:

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР