В наши дни автомобилите със задноторна компановка са редки почти като

...
В наши дни автомобилите със задноторна
компановка са редки почти като
Коментари Харесай

Живи автодинозаври днес? Да - със заден мотор и задно задвижване! - видео - /1/

В наши дни колите със задноторна компановка са редки съвсем като живи динозаври и почтени за регистриране в Червената автомобилна книга. Може би защото тази мода завърши преди половин век. Все отново един или друг автопроизводител се пробва да припалва огъна, създавал е сходни коли, повечето от които се оказват несполучливи пазарно модели. Днес, сходно на Диоген, би трябвало да ги търсим със свещ измежду бял ден, само че все пак ги има.

Интересно е да забележим за какво автомобилите със задно ситуиран мотор са толкова малко на пазара. Може би тъй като предното предаване и предният задвижващ мост доказаха с годините практичноста си, надеждноста и удобството за обслужване, давайки и повечко благоприятни условия за по-голямо вътрешно пространство. Тези автомобили са по-безопасни за каране, по-малко сервират на пътя, оферират и достатъчно положително сцепление с повърхноста на придвижване.

Но колите със заден мотор си имат своите плюсове – по-добре се форсират, по-добре стопират, по-проходими са и по-добре катерят височини. Те притежават по-голяма склоност към занасяне, нещо пък което радва почитателите търсещи повечко адреналин. Затова години наред се смяташе, че това разполагане на мотора е най-добро за спортните коли, но сега автопроизводителите откриха за този клас златната среда – средномоторното разположение.

Днес, с едно-две изключения, разполагането на мотора откъм гърба е свързано най-вече с софтуерна изгодност при супер-малките коли за обезпечаване на подобрена проходимост и динамика при ниска мощ.
И по този начин – при кои модерни автомобили моторът е откъм гърба?

Smart Fortwo
Този микроавтомобил се прави от 1998-а година от концерна Daimler, като концепцията за него пристигна от основателя на часовниците Swatch Николас Хайек. В последното поколение от 2014-а - Smart Fortwo III, двигателят отново е зад задната ос, еднолитров, трицилиндров и доста стилен.

Собствениците на този типично градски автомобил са доста положително настроени – считат го за благонадежден, маневрен, динамичен и пестелив, предлагащ доста добра видимост. Колата е със задно задвижване и петстепенна кутия.



Tesla Model S
Появилият се преди пет години абсолютно иновативен, безценен и първокласен автомобил Tesla Model S през последните години е и най-продаваният електрокар в света.

Двигателят му при базовият вид е разположен сред задните колела и задвижва задният мост. Разполагането на акумулаторите в пода освен прави колата доста постоянна, само че и отваря внушително вътрешно пространство.

Центърът на тежеста е доста ниско – на височина от 45 см и леко преместен обратно – разпределението на масата е в съотношение 47:53 /предна:задна оси/. Това осигурява отлична управляемост, устойчивост в заводите и дарба за много динамично ускорение.



Отзивите за колата са в суперлативи, а единственият минус е отвън нея - недостатъчният брой зарядни станции.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР