В нашата Родина това е право, залегнало в основния закон

...
В нашата Родина това е право, залегнало в основния закон
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Езикът е основно човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията

В нашата Родина това е право, залегнало в главния закон на страната – Конституцията на Република България.

Въпреки това, правото да се учи и употребява майчин език не е получило към момента съответната правна уредба в законите на страната. Това съобщи в декларация от името на Движение за права и свободи водачът на Движението Мустафа Карадайъ. Повод е Международния ден на майчиния език – 21 февруари.

Ние от Движение за права и свободи одобряваме Международния ден на майчиния език като мотив да отбележим горчиви истини по отношение на проблемите на малцинствата в България да употребяват езика си и да подчертаем историческата си задача да градим общото ни бъдеще в общата ни Родина, се споделя още в декларацията

Ето декларацията на ПГ на Движение за права и свободи, показана от водача на придвижването Мустафа Карадайъ в Народното събрание:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г–ЖИ И Г–ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

На 21 февруари отбелязахме Международния ден на майчиния език.

Този ден е избран през 1999 година от Генералната конференция на ЮНЕСКО в памет на изгубили живота си по време на проява през 1952 година младежи, които са отстоявали правото да употребяват публично майчиния си език.

Денят отбелязва значимостта на проучването и потреблението на майчин език и има за цел поощряване на многоезичието и културното многообразие. И освен. Идеята на самодейността е да се подтиква солидарността и толерантността към особеното. Сред залегналите цели на самодейността е и да предизвиква хората да пазят майчиния си език, само че и да обогатяват речника си с други езици.

Запазването и съхраняването на езиците в света е измежду главните цели на ЮНЕСКО. Организацията приема езиковото разнообразие за един от най-мощните принадлежности за запазване на материалното и нематериално завещание на човечеството. ЮНЕСКО интензивно поддържа страните, които пълноценно употребяват всички форми на връзка и предаване на познания, предизвикват езиковото разнообразие, финансират образованието на майчин език и по този метод утвърждават културното разнообразие като социална полезност.

Езикът е главно човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията. В нашата Родина това е право, залегнало в главния закон на страната – Конституцията на Република България. Въпреки това, правото да се учи и употребява майчин език не е получило към момента съответната правна уредба в законите на страната.

В Европейския дирек на обществените права като негов първи принцип е посочено, че всеки има право на достъп до качествено и приобщаващо обучение, образование и учене през целия живот за да поддържа и придобива умения, които дават опция на всеки жител да взе участие пълноценно в обществото и сполучливо да се осъществя на пазара на труда.

В Препоръка на Съвета от 22 май 2018 година, учредена на референтната рамка за основните компетентности в образованието на Европейски Съюз от 2007г., (Официален вестник 2018/С, 4 юни 2018 г.) е посочен набор от основни компетентности, нужни за личностна реализация, здраве, склонност за претовареност и обществено приобщаване. Този набор от компетентности е избран предвид на публичното и икономическото развиване, само че и вследствие на разнообразни начинания като е обърнато особено внимание на подобряването на главните умения, вложението в проучването на езици. Първата подготвеност във всички страни членки на Европейския съюз се превежда като майчин език, единствено в България се превежда като „ формален “. Независимо от посоченото в Препоръката, че позитивната настройка включва оценяване на културното разнообразие и междукултурното другарство, в това число почитание към самостоятелния езиков профил на всеки човек, което включва почитание и към майчиния език на лицата, принадлежащи към малцинства, у нас не просто липсва позитивна настройка, а непосредствено с подзаконов нормативен акт – разпореждане на Министерския съвет майчиният език е изключен от листата на общообразователните предмети и страната не финансира издаването на учебниците по майчин език. Този образец единствено частично демонстрира пробойните на демокрацията в България, равнището на човешките права и свободи. Решаването на този въпрос е част от задачата за общо подсилване на демокрацията и определяне на господство на правото в България и това е неотменна част от задачата на Движение за права и свободи.

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Езикът е благосъстояние. Не единствено тъй като е средство за другарство. Той е еднаквост, културно разнообразие и духовно извисяване.

Езикът е връзката с майката, рода и Родината, само че и кодът, посредством който можем да опознаем и приемем другия. Да станем част от неговия свят, само че и да го приобщим към своя.

Знанието на повече езици е благосъстояние и би трябвало да се насърчава. Да владееш добре езика, на който се приказва у дома, е основа за всякаква просветеност и просветеност. И защото нашето надълбоко схващане е, че всички българи по света би трябвало да имат опция да учат майчиния си език, в закона за бюджета ще създадем оферти да се плануват финансови средства за това.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Според нашата Конституция българските жители, без значение какъв етнически генезис имат, каква религия изповядват, къде живеят и какъв е майчиният им език, имат равни права и законите на страната би трябвало да подсигуряват това.

Ние от Движение за права и свободи одобряваме Международния ден на майчиния език като мотив да отбележим горчиви истини по отношение на проблемите на малцинствата в България да употребяват езика си и да подчертаем историческата си задача да градим общото ни бъдеще в общата ни Родина.

Поздравяваме всички с празника! Поздравяваме всички учители по майчин език за тяхната безрезервност и професионализъм. Ние оценяваме високо техния труд, родолюбие и хуманизъм и поддържаме тяхната съпричастност към европейските хрумвания и полезности. Поздравяваме всички родители и деца, които осъзнават смисъла на майчиния език, учат го, пазят го и по този начин го завещават на бъдещето.

Поздравяваме и всички културни дейци, които пазят традициите на малцинствените общности в България, като част и от националното културно благосъстояние на страната ни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР