В нашата галактика има 100 милиарда обитаеми планети, подобни на

...
В нашата галактика има 100 милиарда обитаеми планети, подобни на
Коментари Харесай

На 100 млрд. планети може да има живот

В нашата вселена има 100 милиарда обитаеми планети, сходни на Земята. До този извод стигат откриватели от разнообразни области на знанието.

Според астрономите в нашата вселена Млечен път може да има над 100 милиарда светове, сходни на Земята, които биха могли да съдържат живот. Във Вселената има почти 500 милиарда галактики, което значи, че обитаемите планети може да са към 50 000 000 000 000 000 000 000 000.

Ако има повече вселени, цифрата доста се усилва. Тъй като астрономите не могат да видят нашата вселена в нейната целокупност, те не могат да знаят тъкмо и даже почти на какъв брой планети е евентуално да имат живот. Изследователите на този стадий пресмятат масата на нашата вселена и какъв брой от тази маса се състои от звезди. Въз основа на тези калкулации се счита, че нашата вселена е дом на минимум 400 милиарда звезди.

Съществуват калкулации, които сочат, че Млечният път може да съдържа приблизително от 800 милиарда до 3,2 трилиона планети, на които е вероятен живот. Някои специалисти обаче считат, че броят им може да доближи до 8 трилиона. Учени от НАСА считат, че има почти 1500 от горепосочените планети в Млечния път, ситуирани в границите на 50 светлинни години от Земята.

Тези изводи се основават на наблюдения, направени за интервал от 6 години от Anomaly Lensing Network, учредена през 1995 година Изследователите стигат до заключението, че съществуват доста повече планети с размерите на Земята, в сравнение с планети с размерите на Юпитер. През юни 2017 година НАСА афишира, че са открити 10 нови планети отвън нашата слънчева система, които най-вероятно са със същия размер и температура като Земята и могат да съдържат живот.

Д-р Фил Йок от катедрата по физика в университета в Окланд споделя:

„ Кеплер открива планети с размерите на Земята, които са много покрай своите звезди, а астрономите пресмятат, че в Млечния път има към 17 милиарда такива планети. Тези светове са доста по-горещи от нашата планета, макар че някои от тях може да имат сходни температури (и по този метод да бъдат обитаеми), в случай че обикалят към студена звезда, наречена алено джудже. Нашето предложение е да се мери броят на планетите със земна маса, обикалящи към звезди на дистанции, които нормално са два пъти по-големи от дистанцията от Слънцето до Земята. Следователно нашите планети ще бъдат по-студени от Земята. Резултатите от Kepler и MOA допускат, че би трябвало да получим добра оценка за броя на сходните на Земята планети в Млечния път. Предполагаме, че броят на такива планети ще бъде към 100 милиарда. Разбира се, ще бъде дълго пътешестване от измерването на това число до действителното намиране на обитаеми планети, само че това ще бъде стъпка по пътя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР