В началото на юни тази година бе обнародван Законът за

...
В началото на юни тази година бе обнародван Законът за
Коментари Харесай

Хронология на отлагането

В началото на юни тази година бе обнародван Законът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който бе променен и Законът за правосъдната власт. Така бе основан особеният механизъм за следствие на основния прокурор при обосновано съмнение за осъществено от него закононарушение.

Не закъсняха и първите сигнали – три сигнала против някогашния основен Иван Гешев и два против тогавашния негов заместител и сегашен изпълняващ длъжността Борислав Сарафов. Сигналите против Гешев нямаше по какъв начин да получат развиване, защото той бе освободен от Висшия правосъден съвет. Остава да забележим ще сработи ли механизмът при следствието на Сарафов. Засега не се получава.

На седми юли – месец след влизане на промените в действие – прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет отхвърли да назначи определената на инцидентен принцип арбитър Талева за прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор. Мотивите за това деяние остават противоречиви:
При разполагаем задоволителен кворум за производство на решение колегията стимулира нужда по-широко разискване при присъединяване на всички членове. ПК на Висш съдебен съвет преоткрива очевидно демокрацията в края на своя към този момент изминал мандат.Липса на ясно написано обвързване за ПК на Висш съдебен съвет да назначи Талева и при подаден сигнал против заместника на основния прокурор. Такъв текст обаче съществуваше още тогава – беше належащо да бъде прочетен член 411з от Наказателно-процесуален кодекс, който непротиворечиво указва по какъв начин производството за основния се ползва и за закононарушения от общ темперамент, осъществени от заместител на основния прокурор.
В деня, в който Висш съдебен съвет не извърши отговорностите си бе импортиран план за следващо изменение на механизма. Практическият резултат от тях, в случай че Висш съдебен съвет откаже да назначи арбитър Талева, се свежда до това – механизмът да не сработи близо година още заради това, че няма да има електронна система, която да избере на инцидентен принцип различен арбитър за прокурор, проверяващ основния.

Последва бързо приемане, несъгласие от президентството и в последна сметка противоречивите ремонти имат несъмнено деяние към този миг.

В същия ден последва нов законопроект, който да поправи остарелия – той обаче ще бъде гледан евентуално след лятната почивка на Народното събрание. После научихме, че министърът на правораздаването Атанас Славов е оспорил пред петчленен състав на Върховен административен съд решението на ПК на Висш съдебен съвет за назначението на Сарафов за краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор. Оспорил, само че от екипа му не запомнили да платят държавната такса и делото е оставено без придвижване или казано в резюме – делото е оставено за печелене на време. А през това време е доста мъчно да се разбере желаят или не желаят правосъдните реформатори Сарафов да бъде разследван.

Анализът е оповестен от

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР